Tulevien eduskuntavaalien lisäksi poliittista suhmurointia ja kädenvääntöä nähdään myös F1-varikolla. Vauhtisirkuksen maailmassa sopua ei haeta kuitenkaan äänestämällä, vaan yksinvaltiaaksi mielivä yrittää pitää kapinoivat vasallit herran kurissa ja nuhteessa.

Vuodesta 2017 F1-sarjaa johtanut Liberty Media on saanut kokea karvaalla tavalla lajin hallinnoimisen ja sen tulevaisuudesta päättämisen olevan oletettua monimutkaisempaa. F1 tuntuu seilaavan kriisistä ja ongelmasta toiseen, kun kaikki haluavat maksimoida omaa etuaan valitettavan lyhytkatseisella ajattelutavalla.

Dokumentin vetovoimaa syö kummasti, kun kaksi viime kauden kärkitallia eivät siinä esiinny.

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Uusin luku pettymysten sarjaan saatiin viikonloppuna, kun julki levisi tieto Mercedeksen ja Ferrarin puuttumisesta sarjan jättisatsauksesta, Netflixissä maaliskuussa ensi-iltansa saavasta dokumentista.

Kauden 2018 jännittäviin vaiheisiin syväluotaavasti porautuvan dokumentin koukkuna on ollut kuvausryhmän pääseminen F1-tallien kulissien takaiseen elämään. Katsojille on luvattu runsaasti ennenäkemätöntä materiaalia ja paljastuksia viime kaudesta.

[readmore from=”artikkelit”]

Kuulostaa kaikin puolin kivalta, mutta dokumentin vetovoimaa syö kummasti, kun kaksi viime kauden kärkitallia eivät siinä esiinny.

Tallien päätöksen ymmärtää. Mestaruustaiston käydessä kuumimmillaan halusivat Mercedes ja Ferrari takuulla keskittää kaiken tarmonsa ratatapahtumiin, ilman kuvausryhmän pyörimistä jaloissa. Lisäksi molempia huolestutti takuulla pelko siitä, että toinen pääsisi jollakin tavoin hyötymään dokumentista.

Dokumentin vastaava tuottaja Paul Martin paljasti Ferrarin ja Mercedeksen halunneen erityisoikeuksia muihin nähden dokumenttia koskien. Kun tuotantoryhmä, Liberty Media ja Netflix eivät olleet tähän valmiita, vetäytyivät tallit projektista.

Väännössä ei voi olla näkemättä poliittisen valtataiston asetelmien hakemista. Tästä voi kehkeytyä vielä melkoinen soppa.

Liberty Median kunniaksi on sanottava, että sillä on runsaasti ideoita parantaa ja kehittää lajia paremmaksi tuotteeksi. Ongelmaksi ovat muodostuneet keskenään riitaisat lukuisat eri osapuolet, jotka eivät ole valmiita vetämään hetkeäkään yhtä köyttä saadakseen jonkun asian runnotuksi läpi.

”Neuvottelu”kikkoina on käytetty klassisia uhkailua ja kiristystä, lahjontaa ei sentään ilmeisesti lainkaan.

Varsinkin Ferrari on heilutellut sarjasta lähtö -korttia toistuvasti. Legendaarisena tallina se on tottunut saamaan erityiskohtelua formula ykkösiltä, onhan se maailman arvokkaimpana brändinä todella vahva myyntivaltti sarjalle.

Mercedes on puolestaan suurena autonvalmistajana, nykyisen aikakauden hallitsijana ja lukuisten tallien voimanlähdetoimittajana erittäin iso poliittinen peluri F1-sarjassakin.

Talleja on nyt varoitettu. Liberty ei näyttäisi pelkäävän sitä, etteivät kaikki tallit pidä sen tekemisistä.

Netflix-dokumentin ympärillä pyörivässä härdellissä on kyse poliittisesta valtataistosta, jossa vastakkain ovat Liberty Media ja F1-sarjan isot tallit. Kumpikin osapuoli mittaa nyt toista tosissaan.

Ferrari ja Mercedes näyttivät dokumentista kieltäytymällä Libertylle keskisormea. Kun heidän erityisvaatimuksiinsa ei suostuttu, jättäytyivät he sen ulkopuolelle, raivostuttaen F1-sarjan omistajat.

Yhtä lailla tämän voi nähdä siten, ettei Liberty halunnut antaa kaksikolle erityisoikeuksia. Tämä on vahva kannanotto amerikkalaisyritykseltä. Sooloilun aika on ohitse. Joko pelaatte meidän säännöillämme, tai ette pelaa lainkaan.

Talleja on nyt varoitettu. Liberty ei näyttäisi pelkäävän sitä, etteivät kaikki tallit pidä sen tekemisistä. Nyt on mielenkiintoista nähdä, tullaanko vastaavaa päättäväisyyttä kokemaan myös merkittävimmissä tilanteissa.

Olisi kerrassaan piristävää nähdä Libertyn puskevan läpi jonkin muutoksen, jonka vastustamiseen Ferrari olisi valmis jättämään koko sarjan läpi. Tähän mennessä italialaistalli on saanut kautta historian haluamansa käytännössä aina läpi, tuleeko tälle nyt stoppi?

Rohkea pelaaminen voi myös kostautua Libertylle. Mitä tapahtuisi, jos Ferrari ja sen perässä myös muut tallit todella jättäisivät F1-sarjan? Se olisi sarjalle hurja takaisku, joskaan ei kuolettava sellainen. Toivottavasti niin pitkälle ei tarvitse mennä.

Popcornit on kuitenkin syytä kaivaa esille. Tiukkaa taistelua tullaan käymään tänä vuonna muuallakin kuin radalla.

Lue lisää Juuso Taipaleen näkökulmia täältä.

Kuva: Getty Images