Pettymys oli melkoinen, kun kansainvälinen autoliito FIA ilmoitti sekä Lewis Hamiltonin että Sebastian Vettelin päässeen pälkähästä Brasilian GP:n aika-ajojen toilailuistaan. Eivätkö mitkään säännöt enää koske F1-kuljettajia, varsinkaan yläkategorian kuskeja?

FIA sentään perusteli kantaansa Vettelin osalta, palataan siihen myöhemmin. Mutta se, ettei Hamiltonia edes otettu tutkinnan alaiseksi, haiskahtaa.

Case Hamilton

Q2: Katso: Lewis Hamilton törttöili – rangaistus uhkaa?

Hamiltonin Q2-osion toilailuissa riittää pureskeltavaa. Sergei Sirotkinin kanssa tanssahtelu näytti vaaralliselta, mutta uskokaa tai älkää, tästä rangaistuksetta selviäminen on perusteltua.

Brittikuskin tapauksessa hämmentää hänen temppunsa Kimi Räikkösen kohdalla.

Sekä Hamilton että Sirotkin ajoivat tilanteessa varsinaiselle aikakierrokselle valmistelevaa kierrosta. Hamiltonilla ei ollut mitään syytä olettaa, että venäläiskuljettaja lähestyisi häntä yhtäkkiä kovalla vauhdilla. Myös Hamiltonin kommentti siitä, että hänen aloittaessaan väistön olisi Sirotkinin pitänyt jättää koukkaamatta vasemmalle, on perusteltu.

Mutta brittikuskin tapauksessa hämmentää hänen temppunsa Kimi Räikkösen kohdalla. Miten tuomaristo ei ottanut tätä asiaa käsittelyyn?

On selvää, että Räikkönen hävisi aikaa omalla aikakierroksellaan hänen joutuesssä väistämään ajolinjalla körötelleen Mercedeksen. Myös suomalaiskuljettajan renkaat joutuivat likaiselle linjalle, mikä vaikutti varmasti seuraavaan jarrutukseen.

Hamilton ei olisi saanut olla ajolinjalla Räikkösen edessä. Tästä olisi pitänyt tulla rangaistus.

Aiemmin tällä kaudella Itävallassa Vettel (kyllä!) sai rangaistuksen hänen tehtyä saman tempun Renaultin Carlos Sainzille niin ikään Q2-osiossa. Siitä huolimatta, että espanjalainen totesi myöhemmin, ettei tapauksella ollut lopulta suurta merkitystä hänen tulokselleen.

Ei toki Räikkösellekään, mutta miksi Vettel sai rangaistuksen kesällä, mutta Hamilton ei nyt?

Case Vettel

Vettelin tapaus oli niin typerä, että rangaistus olisi pitänyt antaa jo pelkästään siitä. Rahallinen sanktio on yhtä tyhjän kanssa, mutta FIA:n perusteluista näkee sentään lieventäviä asianhaaroja.

Näin Sebastian Vettel kommentoi käsittämätöntä hölmöilyään

Toisin kuin tuomaristo antoi ensiksi väärin ymmärtää, sammutti Ferrarin saksalaiskuljettaja autonsa moottorin punnituksessa. Tämän seurauksena auton paino saatiin mitattua, ja siten hän välttyi hylkäykseltä.

[readmore from=”vettel sebastian”]

Mutta miten saksalaista ei rangaistu selvästä sääntörikkeestä, joka kieltää vaakojen päältä pois ajamisen? Tuomaristo yritti perustella tilannetta yleisellä sekannuuksella, mutta ei se ole mikään peruste. F1-kuljettajan, varsinkin Vettelin kaltaisen kokeneen sellaisen, tulee tietää mitä hän saa ja ei saa kyseisessä tilanteessa tehdä. Vaikka kuinka turhauttaisikin.

Vettelin tapausta ei voi verrata mihinkään, sillä vastaavaa ei ole tainnut koskaan sarjan historiassa tapahtua. Mutta selvä sääntörike olisi ollut ansainnut rangaistuksen, vaikka sitten muutaman lähtöruudu verran.

Yleisön möykkä ei saa missään nimessä vaikuttaa päätöksentekoon, mutta eikö tässä tapauksessa käytännössä yksimielisistä mylvintää olisi voitu tulkita oikein.

Mitä tästä seuraa?

Tuomarin rooli on aina epäkiitollinen. Kuraa sataa päätöksistä lähes poikkeuksetta, milloin liian lepsuista ja milloin liian ankarista päätöksistä. Formula ykkösten kohdalla suurin ongelma on epäjohdonmukaisuus.

Yleisön möykkä ei saa missään nimessä vaikuttaa päätöksentekoon, mutta eikö tässä tapauksessa käytännössä yksimielisistä mylvintää olisi voitu tulkita oikein. Rikkeet ansaitsivat rangaistuksensa.

FIA on kaivamassa itselleen melkoista kuoppaa, jos muut tallit ottavat näistä tempuista opikseen. Sääntökirja venyy ja paukkuu tällä hetkellä hyvin arveluttavalla tavalla.

C Moren suoratoistopalvelu tarjoaa uusille asiakkaille mahdollisuuden seurata Brasilian F1-viikonloppua maksutta perjantaista sunnuntaihin. Lue lisää täältä.