Sky Sportsin F1-asiantuntija Mark Hughes korostaa Haasin ja Force Indian riidan palkintorahoista olevan enemmän kuin pientä kinastelua vähäpätöisempien yksityistallien välillä. Koko sopan ratkaisu voi vaikuttaa merkittävästi lajin taloudelliseen tulevaisuuteen.

Vaikka brittitoimittajan väite voi kuulostaa hurjalta satunnaiselle formulafanille, on sen takana varsin korkea kasa perusteluja.

Kohu palkintorahojen jaosta alkoi siitä, kun F1-sarja päätti antaa uudelle omistajataholle myydyn Force Indian tallin pitää aiempina vuosina tienaamansa palkintorahat.

F1-talli avasi kohua herättänyttä erityiskohteluaan – ”Sitä Bernie Ecclestone halusi estää”

Sahara Force India vaihtoi nimensä Racing Point Force Indiaksi ja samalla siitä tuli käytännössä täysin uusi talli.

Vasta vuonna 2016 kuninkuusluokkaan liittynyt amerikkalaistalli Haas hermostui asiasta, sillä F1:n sääntöjen mukaan aivan tuoreet tallit eivät pääse nauttimaan kovin suurista palkintorahoista ensimmäisen kautensa jälkeen.

[readmore from=”palkintorahat”]

Jokaisen uuden tallin on yllettävä vähintään kahdesti putkeen MM-kamppailun kärkikymmenikköön ennen kuin saavat kummoista siivua palkintorahoista.

Uudistunut Force India sai kuitenkin kuin perintönä aiemmat Sahara Force Indian keskikastin MM-sijoitusten myötä tienatut rahat.

Haas valitti aluksi F1:n poikkeuksellisesta ratkaisusta FIA:lle. Tällä viikolla amerikkalaiset kuitenkin ilmoittivat yhtäkkiä vetäneensä kantelunsa pois toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Täyskäännös! Jenkkitalli ei haastakaan F1:n kohupäätöstä palkintorahasotkussa

Ehkä Haas tiesi, ettei se saisi enää vuosien jälkeen itse rahojaan, vaikka Force Indialle olisi suotu mitä tahansa etuja. Toisaalta jenkit saattoivat kokea saaneensa jo haluamansa aiheen noustua kansainväliseksi kohuksi.

Konkarianalyytikko Hughes näkee kohulla olevan mahdollisesti varsin pitkäkantoisia vaikutuksia.

Miehen kanssa on oltava samaa mieltä – käsillä voi olla ennakkotapaus, joka johtaa F1-sarjan taloudellisten taustojen mullistukseen.

Jos FIA ja F1 päättäisivät muuttaa sääntöjään palkintorahojen suhteen, voisivat formuloiden voimasuhteet mullistua suuresti.

Nykyisten sääntöjen mukaan tuohta jaetaan tallien kesken MM-sijoitusten lisäksi myös erillisten sopimusten myötä. Esimerkiksi Ferrari saa erityisen suuren palan rahoista kiitoksena pitkästä yhteistyöstään sarjan kanssa korkean profiilin valmistajana.

Jos rahoja alettaisiin kuitenkin jakaa entistä tasapuolisemmin kaikkien tallien kesken, voisivat pienemmät tallit olla suurempien resurssien myötä yhtäkkiä astetta kilpailukykyisempiä.

Kaiken lisäksi sarjaan saattaisi liittyä helpommin uusia valmistajia, jos palkintorahoihin pääsisi nopeammin käsiksi ilman vuoden tai kahden korpivaellusta.

Sääntö uusien tallien ”karenssiajasta” syntyi alun perin siksi, ettei Bernie Ecclestone halunnut satunnaisten valmistajien tulevan sarjaan mukaan tienatakseen tukon rahaa ja kadotakseen parin vuoden jälkeen kuin tuhka tuuleen.

Palkintorahoilla on suurta merkitystä erityisesti yksityistalleille, joilla ei ole taustallaan suuren autovalmistajan resursseja.

Aika näyttää, muuttuuko palkintorahojen jako lopulta suuntaan tai toiseen. Jos muuttuu, voi se vaikuttaa kilparadoilla nähtäviin tapahtuviin yllättävän suuresti.