F1-kauden 1998 Belgian osakilpailu on jäänyt Mika Salon mieleen yhtenä miehen ajouran kivuliammista. Hurjia tärskyjä mahtui viikonloppuun peräti kaksi kappaletta.

Olemme jo aiemmin esitelleet, kuinka turvaratkaisut pelastivat Salon hengen Eau Rougessa tapahtuneessa ulosajossa (lue juttu tästä). Yllä olevalla videolla Salo esittelee kypäräänsä sekä pääsuojaansa, joihin ulosajon voimakkuus tallentui silminnähtävällä tavalla.

Tämän lisäksi SuomiF1-sivuston asiantuntijana toimiva Salo oli osallisena sunnuntain kilpailussa nähdyssä lähdön joukkokolarissa, joka tunnetaan yhä tänäkin päivänä F1-historian suurimpana yksittäisenä romurallina.

Kilpailuun lähdettiin osakilpailulle tyypilliseen tapaan erittäin märissä olosuhteissa. Liukkauden lisäksi oman haasteensa kuljettajille loi autojen perästä nouseva vesisumu, joka tappo näkyvyyden täysin.

Tiukasta avausmutkasta selvittiin kunnialla, mutta Eau Rougeen kiihdytettäessä McLarenin David Coulthard menetti autonsa hallinnan. Skotti liukui radan toisesta laidasta toiseen, mutta olemattomien turva-alueiden seurauksena skotti kimposi takaisin radalle. Pian rytisi, ja kunnolla.

Seuranneessa sekasorrossa peräti 13 F1-autoa romuttui muutamassa sekunnissa maailman kalleimman parkkipaikan sisällöksi. Kuin ihmeen kaupalla pelottavasta tilanteesta selvittiin ilman henkilövahinkoja, vaikka moni kuljettaja ajoi kasan sekaan kaasu pohjassa.

– Kuljettajat luottavat siihen, että suoralla kaasun voi pitää pohjassa. Kukaan ei nähnyt siinä kelissä, että yksi auto pyöri keskellä rataa muiden edessä, Salo muistelee kolaria.

Takajoukoista kisaan lähtenyt Salo paljastaa olonsa olleen jo kisaan lähdettäessä heikko.

– Viikonloppu oli kova mulle. En muista aika-ajoista tai warm upista mitään. Pää ja niska olivat jo valmiiksi kipeät, joten joukkokolariin mukaan joutuminen ei tuntunut hyvältä.

Salo sai yhden romurallin hurjimmista tärskyistä. Ensiksi hän ajoi hurjasti alkuvaiheessa rytäkkään joutuneen Ferrarin Eddie Irvinen kylkeen. Tästä hän kimposi niin ikään voimalla Coulthardin autoon. Mutta kovin isku oli vielä tulossa.

– Coulthardiin osuttuani liu’uin takaisin keskelle rataa. Takaa tullut Minardi ajoi juurikaan jarruttamatta täysillä kylkeeni. Se sattui niskaan todella paljon.

Kilpailu keskeytettiin, ja uusintalähtöön Salo ei enää asettunut. Syynä eivät kuitenkaan olleet tärskyistä saadut vammat, vaan ajoneuvon puute. Arrows antoi tuolloin sääntöjen salliman vara-auton tallikaveri Pedo Dinizin käyttöön.

Salo sai näin ollen suunnata ennenaikaiselle kotimatkalle, joka ei juurikaan haitannut.

– Ajattelin huojentuneena, että eivätköhän nämä iskut riitä vähäksi aikaa.

Juttu julkaistu alkujaan 27.7.2017.