Kalliiksi kävi: McLarenin ja Hondan välirikolla järisyttävä vaikutus tallin taloudelliseen tilanteeseen – hurja lovi budjettiin

© Kuva: Getty Images

McLarenin ja Hondan yhteistyön piti olla tähtiin kirjoitettu satutarina, mutta siitä tuli painajaismainen kauhukertomus. Brittitalli maksaa edelleen kirjaimellisesti kovaa hintaa yhteisistä vuosista.

Kolmen kauden pettymysten jälkeen McLarenin mitta täyttyi, ja se katkaisi yhteistyösopimuksen ennen aikojaan päästäkseen Renaultin kelkkaan. Honda puolestaan sai asiakkaakseen Toro Rosson, jolta moottorit McLaren itselleen nappasi.

McLaren kärsi yhteistyöstä ja sen rumasta lopusta paitsi imagollisen, myös taloudellisen tappion. Racefans.net-sivusto on saanut tietoonsa taloudellisia lukuja sopimuksen ennenaikaisesta katkaisemisesta.

McLaren antoi pois Hondan myötä tehdastallin statuksen. Surkeista tuloksista huolimatta talli pystyi sentään huokaisemaan helpotuksesta moottoreiden hinnan suhteen, ne kun eivät maksaneet tallille penniäkään. Lisäksi Honda oli yksi tallin taloudellisesti suurimmista tukijoista (60 miljoonaa), ja kaupan päälle se maksoi vielä leijonanosan tallin tähtikuljettajan Fernando Alonson mammuttimaisesta 30 miljoonan punnan palkasta.

Nyt tuo kaikki on mennyttä. McLaren joutuu maksamaan Renaultin moottoreista tiettävästi lähes 20 miljoonaa puntaa, minkä lisäksi niiden ylläpitoon vaikuttavat kustannukset kuuluvat tallin kontolle. Lisäksi sopimusrikosta tallin on lapioitava Hondalle 20 miljoonaa puntaa vuosittain kauteen 2020 saakka. Ja Alonson palveluksista talli maksaa jatkossa täysimääräisesti itse.

Karkeastikin arvioituna vaihdos pois Hondasta tuo McLarenille vuositasolla reilusti yli sadan miljoonan lisäloven budjettiin. Tuota rahasummaa ei paikata muutaman pykälän parannuksella keskikastin taistossa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.