F1-tallit hakevat suorituskykyä kaikin mahdollisin keinoin. Taistelussa sadasosista sääntökirjaa venytetään usein mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Alkukaudesta muut tallit ovat nostaneet esille Ferrarin lukuisat temput. Sebastian Vettelin autosta löytyvä salaperäinen ekstravipu, epäilykset laittomasta öljyn käytöstä polttoaineen seassa ja moottorikartoilla kikkailu ovat pitäneet sarjan mahtitallin otsikoissa siinä missä menestys radallakin. Yhden muiden tallien esille nostaman sääntövilpin talli korjasi kuitenkin perin nerokkaalla tavalla.

F1-sääntökirja on legendaarisen tiukka. Rajoitteita eri osien sijainneille on merkitty jopa millimetrien tarkkuudella. Yksi tällainen paikka on sivuponttoonin edessä oleva alue. Sääntöjen mukaan ylhäältä päin tarkasteltuna auton rungosta ei saa näkyä mitään tällä alueella.

Muut tallit ovat nostaneet esille Ferrarin tämän kauden auton sivuponttoonit ja niiden laillisuuden. Kilpailijoiden mielestä ne ovat havaittavissa ylhäältä päin autoa katsottaessa.

Mercedes ja Red Bull ovat kiertäneet sääntöjä omalta osaltaan lisäämällä peilin yläosan katetta, jotta se peittäisi mahdollisimman suuren alueen. Ferrari, jonka peili on jo valmiiksi kilpailijoita suurempi osa aerodynaamista suorituskykyä, ei halunnut kuitenkaan sotkea ilmavirtaa muokkaamalla omaa ratkaisuaan. Tallin ratkaisu on pienempi ja yksinkertaisempi.

Sen sijaan, että uusissa peileissä yläosan katetta olisi venytetty koko mitalta, on siinä nyt vain kolme todella ohutta ”sakaraa”, jotka täyttävät sääntökirjan muotoilun: ylhäältä päin mitään sääntöjenvastaista ei näy.

Tapaus on erinomainen esimerkki siitä, kuinka luoviin ratkaisuihin tallien insinöörit ovat kykeneviä.

Katso havainnollistavat kuvat Ferrarin kikkailusta täältä.

Lähde: motorsport.com, Giorgio Piola