SuomiF1-sivuston kausiennakko, Force India: Viime vuosien suurin onnistuja – muiden tallien tulisi ottaa mallia

Suuri yleisö hurraa Mercedekselle, koska se voittaa. Tai Ferrarille, koska sillä on legendaarinen maine. Asiantuntijat ovat lääpällään Force Indiaan, joka pyyhkii resursseihinsa nähden kaikilla muilla talleilla lattiaa.

Kahdella edellisellä kaudella valmistajien sarjassa neljänneksi yltänyt talli on enemmän kuin piristävä poikkeama F1-maailmassa, jossa raha puhuu voimakasta kieltään. Riihikuivalla ostetaan laatuhenkilökuntaa, kehitetään autoa ja hiotaan tehtaam infrastruktuuria niin että heikompaa hirvittää. Edes 300 miljoonaa ei tahdo riittää huipputallin pyörittämiseen.

Force Indialla ei ole yritetty etsiä oikotietä onneen, vaan tallia on rakennettu maltilla ja pienin askelin

Siksi alle sadan miljoonan dollarin vuosibudjetilla operoivan tallin menestys onkin niin mieltä lämmittävää.

Tallijohto on pystynyt harjoittamaan jo vuosia politiikkaa, mikä on valitettavan harvinaista (formula)maailmassa: pitkäjänteisyyttä. Force Indialla ei ole yritetty etsiä oikotietä onneen, vaan tallia on rakennettu maltilla ja pienin askelin toimimaan koko ajan optimaalisesti ja pienet voimavaransa täydellisesti hyödyntäen. Tämä näkyy esimerkiksi kauden mittaan esiteltävissä päivityksissä: talli kerää ja analysoi datan tarkasti, ennen kuin se ryhtyy tekemään muutoksia. Suunnitteljat eivät arvaile uusien osien toimivuudesta, vaan he haluavat olla sataprosenttisen varmoja niiden toimivuudesta, ennen kuin niitä aletaan edes rakentaa. Suuremman budjetin talleissa tutkimis- ja kehittämistyö tuottaa tulosta useamman ohilaukauksen kera.

Kaikesta hehkutuksesta huolimatta myös järki kannattaa pitää päässä. Viime vuosina taapertaneet suuremmat tallit, McLaren ja Renault, alkavat heräillä. Neljännen sijan saavuttaminen on tänä vuonna vaikeampaa kuin kertaakaan aiemmin, mutta toisaalta jos joku talli pystyy kaatamaan jättiläisiä, on se Force India.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale