Ralli on suomalaisten kansallisurheilua, eikä syyttä. Sinivalkoiset kuljettajat ovat niittäneet vuosikymmeniä menestystä pienelle valtiollemme.

Tasan 15 vuotta sitten tästä nähtiin erinomainen esimerkki. Marcus Grönholmin, Tommi Mäkisen ja Harri Rovanperän noustessa karttureineen kauden 2002 Uuden-Seelannin MM-rallin palkintopallille pystyivät kaikki osallistujat laulamaan voittajan kunniaksi soitettua kansallishymniä.

Kyseessä on edellinen kerta, kun MM-sarjan kärkikolmikko edustaa samaa maata. Suomalaisille touhu oli toki tuttua, sillä sarjan historia on nähnyt lukuisia vastaavia tapahtumia aiempinakin vuosina.

Samaan temppuun yllettiin Uudessa-Seelannissa myös vuonna 1999. Tuollon voittajaksi ajoi Mäkinen, kannoillaan Juha Kankkunen ja Toni Gardemeister.

Tuossa viidentoista vuoden takaisessa päivässä on kuitenkin myös hieman surullisempi merkintä. Grönholm varmisti voitollaan uransa toisen maailmanmestaruuden, mutta käsittämätöntä kyllä se on edelleen myös viimeisin suomalaisen ajama MM-titteli.

Gary Boyd 💥 KiwiWRCfan 💥

@KiwiWRCfan
Rally Trivia
15 years ago today was the last #WRC podium 1-2-3 for a single nationality.
Gronholm, Rovanpera and Makinen
New Zealand 2002