Kansainvälinen autoliitto FIA on muokannut superlisenssisääntöjään siten, etteivät nuoret kuljettajat pääsisi liian helposti moottoriurheilumaailman huipulle. Pisteytysmuutosten myötä alemmista sarjoista on mahdotonta hypätä suoraan F1-kilpailuihin.

FIA esitteli F1-ajolupaan oikeuttavan superlisenssipisteytyksensä jo vuosia sitten. Tähän mennessä formula ykkösiin oikeuttavan 40 pisteen potin on tarjonnut useampi sarja, mutta torstaisen maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksen jälkeen tämän etuoikeuden säilyttää vain muutama kilpaluokka.

Tarvittavat pisteet saavat jatkossa suoraan F2-sarjan kolme parasta sekä IndyCar-sarjan mestari. Aiemmin saman määrän pisteitä tarjosivat lisäksi Formula 3, Formula E sekä WEC-sarja mestareilleen. Nyt näitä sarjoja kohtaan on kuitenkin kohdistettu pisteleikkuri, joka pakottaa näitä reittejä pitkin F1-uraa haaveileville myös muissa sarjoissa pärjäämistä.

GP3-sarjassa mestari saa jatkossa 30 superlisenssipisteen sijasta 25, samalla kun Formula V8 3,5 -sarjassa pudotusta tapahtuu peräti 15 pisteen verran 35:stä 20:een.

Superlisenssisäänön voidaan katsoa syntyneen Max Verstappenin ”ansiosta”. Hollantilainen nousi formula ykkösiin vuonna 2015 vain 17-vuotiaana. Sen jälkeen FIA kiristi nopeasti sääntöjä, jotta moottoriurheilun kovimmasta sarjasta ei tulisi pelkästään nuorisokuskien temmellyskenttä.

Omana aikanaan Verstappenin tempun suoritti myös Kimi Räikkönen. Suomalainen nousi 21-vuotiaana formula ykkösiin kaudeksi 2001 Britannian Formula Renault -sarjasta, vyöllään vain kourallinen formulastartteja.