© Kuva: Getty Images

Jules Bianchin perhe ryhtyy oikeustoimiin

Jules Bianchin perhe on Monacon GP:n alla aloittanut oikeustoimet FIA:a, Formula 1-johtoa ja Bianchin entistä lopetettua tallia Marussiaa vastaan koskien tämän kuolemaa, joka oli seurausta Japanin GP:ssä 2014 sattuneesta kolarista. Perhe haluaa vastauksia turmapäivänä tehdyistä päätöksistä jatkaa kilpailua lykkäämisen sijaan, ja nosturin operoimisesta radan sivussa.

Bianchi kuoli heinäkuussa 2015, yhdeksän kuukautta Suzukassa sattuneen onnettomuuden jälkeen, jossa hän törmäsi nosturiin, joka oli siirtämässä  Adrian Sutilin ulosajamaa Sauber-autoa.

FIA:n virallisen 396-sivuisen raportin mukaan Bianchi ei ollut hidastanut riittävästi vauhtiaan märissä olosuhteissa, kun hän lähestyi mutkaa jossa ratavirkailijat yrittivät siirtää Sutilin autoa tuplakeltaisten lippujen alla.

Bianchin perheen mielestä häntä ei voida syyttää kolarista, ja perhe aikookin viedä tapauksen Brittiläiseen oikeuteen.

– Me haluamme oikeutta Julesille ja osoittaa totuuden päätöksistä, jotka johtivat poikamme kolariin Japanin GP:ssä 2014, Bianchin isä Philippe sanoi.

– Perheenä meillä on paljon kysymyksiä joihin emme ole saaneet vastausta, sekä tunne että Julesin onnettomuus ja kuolema olisi voitu välttää, jos useita virheitä ei olisi tehty.

Julian Chamberlayne, Stewartin lakitoimiston asianajaja, joka edustaa Bianchin perhettä, antoi lisää syitä miksi he ryhtyivät toimenpiteisiin.

– Jules Bianchin kuolema oli vältettävissä. FIA:n paneelin tutkimusraportti antoi monia ehdotuksia, joilla Formula 1-sarjan turvallisuutta voitaisiin parantaa, mutta ei pystynyt erottelemaan missä virheitä oli tehty, jotka johtivat Julesin kuolemaan, Chamberlayne kertoi.

– Bianchin perheelle oli yllättävää ja ahdistavaa, että FIA:n paneeli johtopäätöksissään, ottaen huomioon vaikuttavien tekijöiden määrän, syytti Julesia. Bianchin perhe on päättäväinen, että oikeusprosessissa tapaukseen liittyvien tulisi tarjota vastauksia ja ottaa vastuu mahdollisista virheistä, Chamberlayne jatkoi.

– Tämä on tärkeää, jotta nykyiset kuljettajat voivat olla varmoja siitä, että turvallisuus tulee urheilussa ensimmäisenä. Jos näin olisi ollut Suzukassa, Jules Bianchi olisi luultavasti vielä elossa ja kilpailisi rakastamassaan lajissa, Chamberlayne päätti.

Bianchi sai kolarissa aksonivaurioita ja hänet kiidätettiin autosta pois saamisen jälkeen suoraan sairaalaan Japanissa, josta hänet myöhemmin siirrettiin Ranskaan. Bianchi kuoli juuri ennen viime kauden Unkarin osakilpailua.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!