Kausiennakossa Lotus: Tallista löytyy ”F1-sarjan näkymätön suuruus”

 

F1-kauden 2015 alkuun on aikaa alle kaksi viikkoa. SuomiF1-sivusto arvioi sarjan tallien ja niiden kuljettajien asetelmat. Toisena vuorossa on Lotus, joka tavoittelee uutta nousua surkean viime kauden jälkeen.

Aivan aluksi on pakko tarttua Lotuksen muuttuneeseen ulkonäköön. Vaikka lähtökohtaisesti pidänkin ajatuksesta, jossa jokainen F1-auto on selkeästi erilainen, mentiin Lotuksen viime kauden keularatkaisussa jo hyvän maun väärälle puolelle. Konservatiivisuus on sittenkin joskus hyvästä.

Hienoa on myös, että Lotus on saanut kauneuden lisäksi myös nopeutensa takaisin. Siirto Mercedes-leiriin saattaa olla tallille yhtä voitokas peliliike kuin Williamsilla vuotta aiemmin. Myös auton ajettavuus on selkeästi edellisvuotta parempi. Romain Grosjeanin ja erityisesti Pastor Maldonadon ulosajoherkkyydessä on toki hiukan värikynää mukana, mutta todella usein viime vuonna Lotuksilla oli vaikeaa pitää nokka kohti menosuuntaa.

Katsojien kannalta Lotuksen nousu takaisin vähintään keskikastiin olisi hieno asia. Grosjean ja Maldonado ovat kuljettajia, jotka yrittävät kaikkensa ohitusta tehdessä. Joskus onnistuu, joskus osuu, mutta on se silti parempi vaihtoehto kuin körötellä kiltisti jonossa. Ehkä tallipäällikkö Gerard Lopez on tästä kuitenkin eri mieltä…

Lopezista puheenollen: hän on ottanut näyttävästi roolia taistelussa FIA:n sairasta palkintorahasysteemiä kohtaan. Hänen ulostulonsa saattoi olla koko talvikauden merkittävin asia. Luxemburgilainen on selvästi ottanut rahasta taistelemisen sydämenasiakseen. Miestä varmasti kalvaa edelleen Kimi Räikkösen kanssa tehty sopimus. MM-pisteisiin sidottu palkka kun oli kaataa koko tallin.

Samalla kun kärjessä yksi talli porskuttaa selvästi muiden edellä, käydään tyvipäässä tiukkaa kamppailua siitä, kuka joutuu jäämään sarjan jumboksi (unohdetaan Manor hetkeksi). Tämä on hyvin piristävää, tasaväkinen kamppailu vain lisää viihdettä, ja sitä kautta lajin suosiota. Lotus tulee varmasti moninkertaistamaan viime kauden pistemääränsä.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

***

Viime kauden jälkeen Lotus ei voi kehittyä kuin kohti parempaa. Kauden 2014 auto oli huono paketti kokonaisuudessaan. Mercedekseen verrattuna tehoton Renault-voimanlähde tuskin juuri auttoi asiaa, mutta yhtään parempi ei ollut E22-alustakaan: se vaikutti pahentavan voimanlähteen luotettavuusongelmia ja auton käyttäytyminen radalla oli arvaamatonta.

Talven testien perusteella voidaan tehdä ainakin se päätelmä, että nyt Mercedeksellä liikkuva E23 on edellistä luotettavampi. Suhteellisesta nopeudesta on vielä aika vaikea vetää johtopäätöksiä, sillä Lotus vaikutti kuuluvan Mercedeksen, Williamsin ja Ferrarin takana olevaan ryhmään, jonka sisäiset erot hämärtyvät eri testiohjelmien seurauksena. Näyttää siltä, että sarjan tallit ovat aiempaa tiukemmassa nipussa tänä vuonna. Tuntuma kuitenkin on se, että Lotuksella on tähtäin vähintään pisteissä viikonlopusta toiseen.

Romain Grosjeanin ja Pastor Maldonadon välisen eron voi odottaa pienevän, mikäli auto on aiempaa parempi. Viime kaudella ensin mainittu teki erittäin selvää jälkeä jälkimmäisestä. Odotin kyllä Grosjeanin vetävän pidemmän korren, mutta eron suuruus kaksikon välillä oli yllätys.

Kaudella 2013 Maldonado ajoittaista liiallista aggressiivisuutta ja loppukauden hermoromahdusta lukuun ottamatta teki varsin vaikuttavia suorituksia. Nähdäkseni hän oli kahdesta Williams-kuskista kokonaisuudessaan lievästi vahvempi. Tällä ei ole mitenkään Valtteri Bottasta vähättelevä sävy; suomalainen oli tuolloin tulokas, jolla oli vieläpä kokonainen vuosi ilman minkään muotoista kilpailua allaan. Pysyminen Maldonadon vauhdissa ilman suurta puristamista oli aidosti hyvä suoritus.

2014 venezuelalainen oli esillä lähinnä kolareistaan. On enemmän kuin mahdollista, että Grosjeanin suoritustaso puski tallikaverin yli rajojensa, mutta Maldonadon taantuma oli niin merkittävä edellisvuoteen verrattuna, että sen täytyy kertoa autosta vähintään yhtä paljon kuin kuljettajasta. Mutta tämä tietysti entisestään tukee sitä näkemystä, että Grosjean on tällä hetkellä sarjan näkymätön suuruus ja sekä poikkeuksellisen nopea että sopeutuvainen kuljettaja.

Olipa asia miten tahansa tilastot ovat selvät: mikäli Maldonado pystyy tällä kaudella lyömään Grosjeanin, se vaatii tavatonta muutosta trendissä. Viime vuonna kauden loppua kohden ero alkoi pienentyä, mutta on kaikki syyt olettaa, että Lotuksella Grosjean on johtaja myös 2015.

Olli Kuitunen


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004