Muiden muassa pitkän uran formula ykkösissä erilaisissa insinööritehtävissä luonut Ossi Oikarinen keskusteli SuomiF1-sivuston kanssa sekalaisista kuumista aiheista kuninkuusluokassa. Ja SuomiF1:hän ei kaihda tyylillisesti kyseenalaisiakaan kysymyksiä…

SuomiF1: Onko formula ykkösille hyväksi, että Adrian Newey ei ole kokopäiväisesti enää mukana?
Oikarinen: Ei se ikinä henkilöidy yhteen henkilöön. Se, että onko Adrian mukana vai ei, ei paranna tai hajota formula ykkösiä mun mielestä. Mikä voi parantaa tai hajottaa formula ykköset, on säännöt. Se, että onko siellä yksi henkilö mukana, suunnittelija tai niin pois päin, niin se ei ole se juttu mulle. Mulle ne säännöt on se juttu.

SuomiF1: Miten idioottimaista on se, että formula ykkösissä ei ole budjettikattoa?
Oikarinen: Budjettikatto on vaikea toteuttaa ykkösissä. On niin monenlaista tapaa kiertää budjettikatto. Se, mikä mun mielestä olisi parempi, olisi tiukemmat säännöt kehittämisen suhteen, ehkä parempi tulonjako jotta pienemmätkin tallit voisi selvitä, ja se, että tekniikka olisi sikäli kontrolloidumpaa, että tälläinen älytön rahankäyttö ei olisi mahdollista. Se on tietysti ykkösten henki – ja mä kannatan kyllä vapaata kilpailua, jokaisen pitäisi pystyä tekemään asioita, mutta se pitäisi olla järkevissä rajoissa. Tällä hetkellä se ei ole sitä.

SuomiF1: Olisiko hyväksi, että F1-autoista poistettaisiin kokonaan etusiivet?
Oikarinen: Siinä on plussat ja miinukset. Plussa olisi se, että pystyisi helpommin ajamaan toisen auton perässä ja miinus tietenkin se, että takasiipeäkin pitäisi ottaa rankasti pois, jotta aerobalanssi pysyisi. Mutta etusiiven pienentäminen olisi varmaan ihan terve toimenpide. Kokonaan sen poistaminen olisi vaikeata. Vähän voisi pienentää kyllä.

SuomiF1: Sanotaan, että korkean profiilin renkaat ovat vanhentuneita. Toisaalta ne on suorituskykyisemmät kuin matalaprofiiliset renkaat. Tarvitaanko formula ykkösiin uudet renkaat ja vanteet?
Oikarinen: Mä olen aina suhtautunut sääntömuutoksiin sillä tavalla, että kun niitä tulee, niiden mukaan eletään, ja sitten mennään. Ulkonäöllinen seikka siinä vanteen koossa on olemassa. Jos halutaan auton ulkonäköä updatetata ja tuoda se tälle vuosikymmenelle, niin sitten joo. Toisaalta sitten se olisi iso diili siinä mielessä, että sitten sen mukaan mentäisiin ja tehtäisiin töitä. Mulla henkilökohtaisesti ei ole mitään viha- tai rakkaussuhdetta kumpaankaan suuntaan. Jos suorituskykyä vain katsotaan, niin kyllähän se pystytään sillä renkaalla kuitenkin saamaan. Renkaan leveyshän on tavallaan se, mikä määrää suurimman osan suorityskyvystä.

SuomiF1: Mutta matalaprofiiliset kuluvat nopeammin…
Oikarinen: Ei välttämättä. Kyllähän sillä konstruktiolla pystytään tekemään se sillä tavalla, että sekin kestää. Ja tietysti jousitusgeometrialla. Sanotaan näin, että on vaarallista yksinkertaistaa se noin. Kyllä matalaprofiilisetkin saadaan kestämään, eli ei siitä ole kiinni. Mutta niin kuin sanottu, se on taas yksi sellainen päätös, joka tallien ja FIA:n pitää tehdä, että haluaako ne toimia niin vai ei, ja sitten sen mukaan eletään. Jos ne haluaa päivittää auton ulkonäköä niin miksipä ei laitettaisi matalaprofiilisempia renkaita. Niin kuin sanottu, mulla ei ole vihaa tai rakkautta kumpaankaan suuntaan. Mä otan sen, mitä tulee, ja tehdään niiden mukaan töitä.

SuomiF1: 1000 hevosvoimaa – onko se turvallista formula ykkösissä?
Oikarinen: Hevosvoimamäärä ei suoranaisesti vaikuta turvallisuuteen, enemmän siihen vaikuttaa downforce, koska jos sitä lisätään hurjasti, niin sitten mennään mutkissa kovempaa ja sitten mennään myös kovempaa ulos. Hevosvoimamäärä ei suoranaisesti lisää sitä riskiä.

SuomiF1: Mutta suuremmat tehot lisää suoranopeuksia…
Oikarinen: Sitä se joo lisää. Jos lisätään voimaa, niin pitäisi ehkä vähän ottaa aerodynaamista pitoa pois.

Olli Kuitunen