F1-medioissa työskentelevä tunnettu tekniikka-asiantuntija Craig Scarborough on esitellyt tuoreessa The Racer’s Edge -podcastissa ensi kauden F1-autojen nokkasääntöjä, jotka ovat selvin esteettinen muutos verrattuna päättyneeseen kauteen.

F1-autojen nokkia on pyritty madaltamaan sääntöjen voimin viime vuosina, sillä ilmavirtauksen parantamiseksi tallien nokkaratkaisut olivat kauteen 2011 mennessä jo niin korkeita, että ne nähtiin vaaratekijäksi radalla.

Viime kaudella muutos säännöissä oli varsin dramaattinen ja ensi kertaa vuosiin sarjassa nähtiinkin ainoastaan matalia nokkia. Monet niistä olivat kuitenkin mitä oudompia viritelmiä, mihin syynä Scarborough’n mukaan oli tallien välinpitämättömyys sääntöjen hengelle.

– [2014 kauden säännöissä nokalle] oli määritelty 9000 mm2 minimipinta-ala, joka piti keskittää tietylle korkeudelle, 8,5 cm, suhteessa auton pohjaan, hän selitti.

– Tallit, kuten odottaa voi, tulkitsivat tätä hyvin sananmukaisesti rakentaen sormen sinne, mihin sitä vaadittiin, kun taas nokan päärakenne oli korkeammalla.

Vähemmän tulkinnallista vapautta 2015

Koska erilaiset kapeat ulokkeet voivat aiheuttaa riskejä kolaritilanteissa – eivätkä ne näytä kovin kauniiltakaan – FIA on muuttanut sääntöjä ensi kaudeksi tavoitteenaan tavanomaisemmat nokat.

Muutos säännöissä on melko pieni: nokkien profiilit ovat entisen kaltaisia ja kärjen korkeudelle on hiukan enemmän valinnanvapautta. Epäsymmetriset ratkaisut eivät ole sen sijaan enää laillisia. Kärki ei voi enää myöskään olla sormen muotoinen, sillä siltä vaadittavaa pinta-alaa on kasvatettu merkittävästi viime kaudesta.

– Olen nähnyt noin kolme erilaista tallien tulkintaa; ne kaikki ovat ”parempia” [esteettisesti]. Pari niistä näyttää hiukan oudoilta, mutta uskon, että tulemme näkemään tänä vuonna keskenään melko samankaltaisia nokkia, Scarborough ennakoi.

– Meillä oli viime vuonna valtava kirjo erilaisia muotoja, mutta tänä vuonna ne tullevat olemaan paljon tarkemmin ennalta määriteltyjä: nokkien kärjet tulevat olemaan kaikilla hyvin samanlaiset, kuten myös nokan leventyminen kohti alustaa.

– Säännöissä on paljon vähemmän tilaa hyödyntää jotain selvästi poikkeavaa ratkaisua, hän päätti.

Katso keskustelu ja Scarborough’n piirustukset videosta ylhäältä.