Ferrarin Kimi Räikkönen jäi Itävallan GP:ssä 10:nneksi. Suomalaisen vauhti ei missään vaiheessa kisaviikonloppua ollut erityisen hyvää, mutta tulos jätti – jälleen – jossiteltavaa.

Räikkösen lähtö oli kohtalainen. Hän nousi kasiruudusta seitsemänneksi ja pysyi ensimmäisen stintin ajan Kevin Magnussenin ja Fernando Alonson kannassa. Räikköstä pidettiin radalla kuitenkin aivan liian pitkään. Sisääntulokierroksellaan Räikkönen oli lähinnä enää liikkuva shikaani, kun kärjestä varikolle ajaneet autot painelivat ohi. Varikolta radalle palatessaan Räikkönen oli menettänyt useita sijoituksia.

Lisää kummastusta aiheuttaa Räikkösen kommentti saksalaisen Motorsport Magazinin sivuilla.

– Halusin pysähtyä aiemmin, mutta talli sanoi ei. En tiedä miksi, Räikkönen sanoi.

Itävallan fiasko ei ollut ensimmäinen kerta, kun Räikkösen varikkotaktiikka on maksanut sijoituksia. Kaksi viikkoa sitten Kanadassa mukana oli myös epäonnea, mutta silloinkin Räikkösen stoppien ajoitukset menivät jatkuvasti pieleen, ja suomalainen tuli aina varikolta suoraan muiden perään. Barcelonassa tallikaveri Alonsolle tarjottiin undercut-mahdollisuutta jo ensimmäisillä stopeilla, mutta Alonso ei päässyt ohi. Kisan lopulla espanjalaisen taktiikkaa muutettiin, ja hän pääsi lopussa kuittaamaan Räikkösen helposti.

*

Räikkösen alkukausi on ollut erittäin vaikea, kun hän ei ole saanut Ferrarin F14 T-auton etupäätä sellaiseksi kuin haluaisi. Fernando Alonso on ollut liki jokaisena viikonloppuna Räikköstä nopeampi. Kaikki kunnia Oviedon ihmemiehelle: Alonson suoritukset Kiinassa ja Itävallassa ovat kenties koko F1-kauden upeimpia.

Mutta onko Räikköselle annettu edes mahdollisuutta loistaa? Talvella 900 testikilometriä tallikaveria vähemmän, useat tekniset ongelmat kisaviikonloppujen harjoituksissa ja taktiset virheet ovat aiheuttaneet sen, että Alonso johtaa Räikköstä MM-pisteissä 79-19. Pisteitä ovat toki syöneet myös Magnussen (renkaan puhkaisu Sepangissa) ja Max Chilton (renkaan puhkaisu Monacossa) – joskin Chiltoninkin tilanne taisi lopulta mennä pitkälti Ferrarin varikkomuurin piikkiin, kun Räikköstä ei pidetty ajan tasalla kierroksellaohitetuista turva-auton takana.

*

Tämä kaikki tuo mieleen Räikkösen ensimmäisen stintin Ferrarilla – etenkin kauden 2008 puolivälin ja kauden 2009 ensimmäisen puolikkaan. Kaikki, mikä voi mennä pieleen, on myös mennyt pieleen. Ja samalla muissa talleissa loistaneen Räikkösen maine on kokenut valtavia kolauksia lyhytkatseisen F1-kansan silmissä.

Täydelliseksi vuonna 2006 uskottu avioliitto päättyi kivuliaaseen eroon 2009. Olikohan tämäkään yhteenpalaaminen kovin järkevä ajatus? Räikkönen ei pysty parhaimpaansa Ferrarilla, eikä tallista ole apua – päinvastoin.

Tommi Koivunen
Twitter: @tommik10