Mercedes-tallin hallituksen puheenjohtaja Niki Lauda on kertonut näkemyksensä siitä, miksi tänä päivänä ei enää nähdä hänen ja esimerkiksi James Huntin kaltaisia ”rokkistaroja” formula ykkösissä.

Lajissa nähtiin kuolemia edellisen kerran vuonna 1994 kun Ayrton Senna ja Roland Ratzenberger menettivät henkensä saman viikonlopun aikana. Vielä muutama vuosikymmen sitten kuolemat olivat liki tavallisia, ja muun muassa Lauda itse oli hengenvaarallisessa onnettomuudessa 1976.

Kolminkertainen mestari sanookin, että turvallisuuden kehitys lajissa on johtanut GP-kuljettajien käytöksen muuttumiseen. Kun vaikkapa Sebastian Vettel saattaa työtuntien ulkopuolella pelata Bernie Ecclestonen kanssa backgammonia ja Lewis Hamilton leikkii koiranpentunsa kanssa, ennen vanhaan aika käytettiin juhlien.

– Tänä päivänä kuljettajilla on varaa pelata pelejä. Meillä oli paineita pysyä hengissa ja elää jokainen päivä ikään kuin se olisi viimeinen. Sellainen muuttaa ihmistä, Lauda sanoi Daily Mail -lehdelle.

– Ainakin yksi kuljettaja, joskus kaksi, kuoli urani jokaisena vuotena. Me emme tuhlanneet aikaa pelaten backgammonia. Me halusimme olla tyttöjen kanssa.

– Nykyisin vaaraa ei ole. Näiden kavereiden pitäisi olla kiitollisia, että Formula 1 on turvallista. Mutta he eivät todella tunne entisaikojen kilpa-ajoa.