Kolminkertainen F1-maailmanmestari Sir Jackie Stewart on arvioinut lajin historian kaikkien aikojen menestyneimmän kuljettajan, Michael Schumacherin, uraa.

Motor Sport Magazinen järjestämässä tilaisuudessa ex-kuljettaja vastasi muun muassa paikallaolijan esittämään kysymykseen siitä, että tullaanko tänä vuonna uransa lopettanut Schumi muistamaan superstarana vai vaarallisena kuljettajana.

– Minusta hän on superstara. Ei ole mahdollista voittaa sellaista määrää GP-kisoja olematta superstara, skotti sanoi jatkaen toiseen sävyyn:

– Tämä on outo asia sanoa, eikä mitään henkilökohtaista, koska en ole koskaan ajanut häntä vastaan, mutta minä en kutsuisi häntä suureksi ajajaksi kaikesta hänen menestyksestä ja voitoistaan huolimatta.

– Kutsuisin (Juan Manuel) Fangiota suureksi, kutsuisin (Jim) Clarkia suureksi, kutsuisin (Alain) Prostia suureksi, (Ayrton) Senna oli suuri ajaja. Mutta Michaelilla oli aikakausi, jolloin Ferrari oli uskomattoman etuoikeutettu.

”En vain ikinä pitänyt hänen ajotekniikastaan”

– Siitä ei ole epäilystäkään, että Michael oli todella nopea, ja yhä menneellä kaudellakin ajoittain todella nopea. Hänen Monacon aika-ajonsa paalupaikka esimerkiksi vaati paljon taitoa.

– Mutta hän yliyrittää (overdrive) ja käy radan ulkopuolella aivan liikaa. Suurista kuljettajista kukaan ei koskaan tehnyt sitä. Eikä kyse ole siitä, että ennen turva-alueet eivät olleet yhtä suuria; sitä ei vain pidetty oikeana tapana ajaa kilpa-autoa.

– Minä ja (toimittaja) Alan Henry teimme tutkimusta ja kävi ilmi, että [Schumacher] kävi ulkona radalta kategorisesti joka viikonloppu. On vaikea ajatella sellaista kuljettajaa suurena.

Stewart sen sijaan näkee Schumin vaikutuksen lajiin olleen suuri siitä näkökulmasta, että se toi Saksan mukaan formula ykkösiin täysin uudenlaisella voimalla.

– Sellaiseen tarvitaan esimerkki. Yhtäkkiä sarjassa on neljä-viisi saksalaista kuljettajaa. Jochen Mass ei ollut suuri esimerkki, vaikka hän oli hyvä kilpa-ajaja. Schumacher käänsi koko kansakunnan ympäri seuraamaan kilpa-ajoa. Hän on siis antanut erittäin suuren panoksen lajille, en vain ikinä pitänyt hänen ajotekniikastaan.