Abu Dhabin GP

Formula 1 – Abu Dhabin GP.

F1-kausi 2021 päättyy joulukuussa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Päätöskisa Abu Dhabin GP ajetaan 10.-12.12.

Tältä sivulta löydät tuoreimmat kisauutiset, tulokset harjoituksista, aika-ajoista ja itse kilpailusta sekä tietoa ja havainnekuvan radasta.

Näytä sisällysluettelo

Abu Dhabin GP -uutiset

Tältä näyttää uudistettu Abu Dhabin katurata – tylsäksi haukuttu kisarata kokee muutoksia jo tälle...

F1-sarja ilmoitti viime viikolla, että Abu Dhabin Yas Marinan katurata uudistetaan ensimmäistä kertaa sitten sen lisäyksen kisakalenteriin kaudella 2009. Tänään paljastettiin, mitä muutoksia rata...

Unettavia kilpailuja tarjonneeseen F1-rataan tehdään vihdoinkin muutoksia – Profiilia muutetaan paremman kilvanajon toivossa

Abu Dhabissa sijaitseva Yas Marinan rata kokee muutoksia jo tämän vuoden kilpailuun. Upeissa puitteissa ajettu Abu Dhabin GP on ollut F1-kauden päättävä osakilpailu jo kaudesta...

Abu Dhabin GP:n tulokset 2021

Kilpailu

Aika-ajot

3. harjoitukset

2. harjoitukset

1. harjoitukset

Abu Dhabin GP:n perustiedot

Abu Dhabin GP
  • Rata: Yas Marina Circuit
  • Sijainti: Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat
  • Radan pituus: 5,554 km
  • Kilpailun pituus: 55 kierrosta
  • Eniten voittoja: Lewis Hamilton (5)
  • Eniten voittoja (talli): Mercedes (6)
  • Suomalaiset voittajat: Kimi Räikkönen (2012), Valtteri Bottas (2017)

 

Lähde: Wikipedia

Abu Dhabin GP:n rata - Yas Marina Circuit

Formula 1: Abu Dhabin GP:n rata, Yas Marina
Formula 1: Abu Dhabin GP:n ratakuva, Yas Marina

Avainkohdat:

  • A: Todella pitkän suoran päässä voi hakea ohitusta, mutta liian syvälle ajautuminen avaa ohitetulla mahdollisuuden revanssiin…
  • B: …seuraavan suoran päässä odottavassa jarrutuksessa.

Ratkaisun paikka

Abu Dhabin turva-alueet ovat asfaltoidut, joten rataviivojen ylittäminen käy kuljettajille houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Tuomaristo on kuitenkin hyvin tarkka tästä asiasta, joten rangaistus voi napsahtaa.

Legendaarinen hetki

Kimi Räikkönen kruunasi upean paluuvuotensa formula ykkösiin ajamalla Lotuksella voittoon kauden 2012 Abu Dhabin GP:ssä.

Abu Dhabin GP:n aikataulu

  • Kellonajat Suomen aikaa.
SessioPvmPäiväKlo
1. harjoitukset10.12.Pe11.30
2. harjoitukset10.12.Pe15.00
3. harjoitukset11.12.La12.00
Aika-ajo11.12.La15.00
Kilpailu12.12.Su15.00

Abu Dhabin GP:n televisiointi

Formula 1 -sarjan lähetysoikeudet omistaa Suomessa MTV Oy, joka näyttää kisaviikonloput maksullisilla C More -kanavillaan.

C More Sport -kanavapaketti maksaa kuukaudessa 29,95 euroa. C More näyttää kanavillaan myös kaikki F2- ja F3-sarjojen osakilpailut.

Abu Dhabin GP-viikonlopun lähetysajat

Ilmoitetaan myöhemmin.

Lähde: C More

Abu Dhabin GP:n tulokset viime vuosina

Abu Dhabin GP:n tulokset kaudella 2020

Näytä tulokset

Abu Dhabin GP:n tulokset kaudella 2019

Näytä tulokset

Abu Dhabin GP:n tulokset kaudella 2018

Näytä tulokset

Abu Dhabin GP:n historiaa

Abu Dhabin GP debytoi formula ykkösissä vuonna 2019. Maailman kallein moottorirata maksoi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungille hurjat 1,3 miljardia dollaria. Huippuunsa hiotun radan lisäksi myös rata-alueen muut fasiliteetit nostivat hintaa.

Radan kylkeen on rakennettu Ferrari-teemainen huvipuisto, jonka vetonaulana on erilaisten Ferrari-näyttelyiden lisäksi myös maailman nopein vuoristorata. Formula Rossa -nimisessä vempaimessa matkustajat saavuttavat jopa 240 km/h huippunopeuden.

Abu Dhabin kilpailun erikoisuus on sen ajaminen sekä päivänvalolla että keinovalaistuksessa. Kilpailu käynnistyy auringon paistaessa vielä taivaalla, mutta kilpailun edetessä se laskee horisontin taakse, jolloin rata valaistaan keinovalaistuksen avulla.

Radan erikoisuutena on myös varikkotie. Autot poistuvat varikolta tunnelia pitkin avausmutkan alitse, liittyen radalle vasta seuraavassa mutkassa.

Abu Dhabi on toiminut F1-sarjan päätösosakilpailuna kahta kertaa lukuun ottamatta jokaisena mukanaolovuonnaan. Täten radalla on ratkaistu myös maailmanmestaruus muutamaan otteeseen.

Kaudella 2010 Sebastian Vettel nousi lähes sensaatiomaisesti voittonsa myötä maailmanmestariksi viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun Ferrari tunaroi taktikointinsa, romuttaen Fernando Alonson saumat titteliin.

Mestaruus on ratkennut radalla myös 2014 ja 2016. Jälkimmäisenä vuonna Nico Rosberg varmisti tittelinsä, ilmoittaen uransa päättymisestä vain muutamaa päivää myöhemmin. 2014 tittelin voitti Lewis Hamilton. Kyseessä oli britin uran toinen ja ensimmäinen Mercedeksellä voitettu mestaruus.

Hamilton on voittanut Abu Dhabissa useimmiten, kaikkiaan viisi kertaa. Vetteliltä voittoja löytyy kolme. Valtteri Bottas voitti kauden päätösosakilpailun Mercedeksellä vuonna 2017.

Kaudella 2012 kilpailun voitti Kimi Räikkönen. Lotus-kuski ajoi tapahtumarikkaan kilpailun ykköseksi upean ajon päätteeksi. Tuossa kisassa syntyivät myös Jäämiehen legendaariset lausahdukset:

– Just leave me alone I know what to do!

sekä

– Yes yes yes, I’m doing all the tyres, don’t have to remind every ten seconds.

Kaudella 2018 Räikkönen ajoi Abu Dhabissa uransa viimeisen osakilpailun Ferrarilla. Kyseessä oli myös tuolloin Fernando Alonson viimeinen F1-startti. Alonso teki kuitenkin yllätyspaluun formuloihin kaudeksi 2021, ja hän ajaa Alpine-Renault’lla.

Voittajat vuosina 2009-2020

VuosiVoittajaTalli
2021
2020 M. VerstappenRed Bull
2019 L. HamiltonMercedes
2018 L. HamiltonMercedes
2017 V. BottasMercedes
2016 L. HamiltonMercedes
2015 N. RosbergMercedes
2014 L. HamiltonMercedes
2013 S. VettelRed Bull
2012 K. RäikkönenLotus
2011 L. HamiltonMcLaren
2010 S. VettelRed Bull
2009 S. VettelRed Bull