Italian GP:n lähtöasetelmat ovat kuluvan kauden aiempiin kilpailuihin verrattuna jännittävät todella tiukan lauantaisen aika-ajon jäljiltä.

Monzan radan luonne ja pitkät suorat ovat kaventaneet auton suorituskykyeroja ja intohimoiset Tifosit saivatkin lauantaina herkkua pitkästä aikaa mahan täydeltä, kun Carlos Sainz huudatti kotiyleisöä paalupaikallaan.

Eroa Sainzin ja kautta dominoineen Max Verstappenin väliin jäi vaivaiset 13 tuhannesosaa ja hollantilainen toki pitää lähtökohdista huolimatta ylivoimaista ennakkosuosikin viittaa yllään. Red Bull on ollut pitkin kuluvaa kautta joka kerta vahvempi kisa-auto ja Ferrarit saavat tehdä melkoisen tempun mikäli aikoivat Verstappenin pysäyttää.

Katkeaako ennätysputki ja Monzan kirous?

Verstappen metsästää Monzassa jo kymmenettä perättäistä voittoaan, joka nostaisi samalla lentävän hollantilaisen yksinään tämän ennätyslistan kärkeen. Tällä hetkellä Verstappen jakaa ennätyksen vielä nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastian Vettelin kanssa, joka onnistui hollantilaisen tapaan kaasuttelemaan Red Bullilla kaudella 2013 yhdeksän perättäistä voittoa.

Italian GP -viikonlopun aikana on kuultu puhuttavan myös pienimuotoisesta Monzan kirouksesta. Tämä on myös Verstappenin vältettävä, mikäli haluaa suihkutella jälleen kerran kuohujuomaa ykköspallilla. Edellisenä kolmena vuotena Monzassa edelliskauden voittaja ei ole ruutulippua nähnyt.

Tänään kolmannesta ruudusta ampuva Charles Leclerc voitti kisan 2019 ja päätyi rengasvalliin seuraavalla kaudella Ferrarin kotiyleisön edessä. 2020 Pierre Gasly otti yllätysvoiton AlphaTaurilla, mutta seuraavalla yrityksellä Monzan vauhtitemppelissä matka päättyi sprintissä sekä pääkilpailussa keskeytykseen. Saman kohtalon koki kaudella 2021 kilpailun McLarenilla voittanut Daniel Ricciardo viime kauden Monzassa, kun australialaisen matka tyssäsi auton lahottua.

Kuumimman kärjen takana riittää pisteistä väännettävää ja etenkin Williamsin piristynyt tahtia odotetaan kilpailun puolella suurella mielenkiinnolla. Kuudenneksi ehtinyt Alexander Albon oli jopa turhautunut suorituksestaan, joten riittääkö sinisessä autossa paukkuja vielä parempaan?

Verstappenin lisäksi jokaisessa tämän kauden kisoissa pisteitä napanneet Lewis Hamilton sekä Fernando Alonso lähtevät metsästämään lisätäytettä pistepussukoihin ruuduista kahdeksan ja kymmenen.

Taaempana on mielenkiintoista seurata, mihin pystyy Ricciardoa AlphaTaurilla tuuraava Liam Lawson, joka on saanut nyt vyölleen rauhallisemman ja kokonaisvaltaisemman valmistautumisen uransa toiseen kilpailuun. Uusiseelantilainen kaasutteli kokemukseensa nähden hyvät aika-ajot ja jäi tallikaveri Yuki Tsunodasta vain noin puolitoista kymmenystä. Lawson lähtee matkaan ruudusta 12 ja metsästää lyhyen F1-uransa avauspisteitä.

Suomalaisittain odotukset eivät ole korkealla. Alfa Romeo ei ole tuntunut kulkevan Monzan pitkillä suorilla ja Valtteri Bottas lähteekin matkaan sijalta 14. Toki kilpailu on pitkä ja mitä tahansa voi tapahtua, mutta sveitsiläistallin kuluvan kauden taktisetkaan valinnat eivät herätä suuria lupauksia pistepotin täyttymisestä.

Italian GP käynnistyy kello 16:00 Suomen aikaa. Koko lähtöjärjestyksen näet alta.

Jos upotus ei näy laitteellasi, näet sen tästä.

FIA

@fia
#F1 - Final Starting Grid for the 2023 Italian Grand Prix 🇮🇹

@F1 | #ItalianGP