Italian GP:n kisaviikonloppu polkaistiin käyntiin ensimmäisten harjoitusten merkeissä. Legendaarisessa Monzan vauhtitemppelissä ripeintä vauhtia tarjoili jälleen kerran Red Bullin Max Verstappen.

Ensimmäinen harjoitus kului rauhallisissa merkeissä ja erityisesti isot tallit tuntuivat keskittyvän säästelemään renkaitaan ja ajelemaan enemmän pitkiä vetoja. Syynä tälle on lauantaina jälleen tehtävä aika-ajokokeilu, jossa Q1:ssä ajetaan pelkästään kovalla seoksella, Q2:ssa mediumilla ja vasta Q3:ssa on vuorossa pehmeimmät renkaat.

Sessio oli puhdas ja olosuhteet hyvät, joten suurempaa draamaa ei tässä kohtaa vielä tarjoiltu. Toiseksi nopeinta vauhtia paineli Ferrarin Carlos Sainz, ennen toista Red Bull -kuski Sergio Pereziä. Neljänneksi ehti Charles Leclerc toisella Ferrarilla ja viiden kärjen täytti tuoreen jatkopahvin solminut Mercedeksen George Russell.

Valtteri Bottaksen edustama Alfa Romeo oli täysin hukassa avausharjoituksessa. Jo session alussa tallin molemmissa autoissa oli ongelmia, kun Bottas sekä Zhou Guanyu valittelivat auton tekevän kummallisia asioita. Auto pohjasi runsaasti ja temppuili teknisestikin anti-stallin kiusatessa molempia kuljettajia. Bottas raportoi noin puolen tunnin kohdalla auton olevan täysin ajokelvoton ja kurvasi varikon uumeniin.

Noin 20 minuutin säätötöiden jälkeen suomalainen pääsi takaisin radalle ja Bottas raportoi auton tuntuvan välittömästi paremmalta. Tuloslistalla Bottaksen vauhti riitti sijaan 15 ja eroa kärkeen kertyi noin 1,3 sekuntia.

Ensimmäisessä harjoituksessa nähtiin myös tuoreempaa kasvoa, kun Lance Stroll lainasi kilpuriaan Aston Martinin varakuljettaja Felipe Drugovichille. Brasilialainen suorittu tehtävänsä kunnialla ja nopein aikakierros riitti tuloslistalla sijalle 18. Loukkaantunutta Daniel Ricciardoa Monzassakin tuuraava Liam Lawson oli listan 13:s.

Ohjelmassa on perjantaina vielä toinen harjoitus, joka käynnistyy kello 18:00 Suomen aikaa. Avausharjoituksen tuloslista alla.

Italian GP:n 1. vapaat harjoitukset

 1. Max Verstappen, Red Bull
 2. Carlos Sainz, Ferrari +0,046
 3. Sergio Perez, Red Bull +0,177
 4. Charles Leclerc, Ferrari +0,308
 5. George Russell, Mercedes +0,532
 6. Fernando Alonso, Aston Martin +0,557
 7. Lando Norris, McLaren +0,584
 8. Lewis Hamilton, Mercedes +0,612
 9. Yuki Tsunoda, AlphaTauri +0,614
 10. Alex Albon, Williams +0,787
 11. Oscar Piastri, McLaren
 12. Logan Sargeant, Williams
 13. Liam Lawson, AlphaTauri
 14. Pierre Gasly, Alpine
 15. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
 16. Nico Hülkenberg, Haas
 17. Esteban Ocon, Alpine
 18. Felipe Drugovich, Aston Martin
 19. Kevin Magnussen, Haas
 20. Zhou Guanyu, Alfa Romeo