Entinen F1-kuljettaja Felipe Massa on asianajajiensa johdolla ryhtynyt oikeustoimiin F1-sarjaa sekä kansainvälistä autourheiluliitto FIA:a vastaan, uutisoi Reuters.

Taustalla on vuoden 2008 Singaporen GP, joka paljastui myöhemmin tulosmanipulaatioksi. Silloinen Renault-kuljettaja Nelson Piquet jr. täräytti kilpurinsa tahallaan seinään ja toi radalle turva-auton täydellisesti ajoitettuna tallikaveri Fernando Alonson kannalta, joka voitti kilpailun.

Massa johti kilpailua, mutta ulosajon myötä radalle tulleesta turva-autosta käynnistyi hurja varikkorullianssi, jonka myötä Ferrari sähläsi varikolla ja Massa jäi kokonaan pisteittä. MM-haastaja Lewis Hamilton puolestaan tuli maaliin kolmantena. Brasilialainen hävisi mestaruuden Hamiltonille lopulta kaudella 2008 vain yhden pisteen turvin.

Asia tuli julki jo seuraavana vuonna Piquet´n toimesta ja lopputulemana silloiset Renault-pomot Flavio Briatore etunenässä saivat elinikäiset porttikiellot F1-sarjaan. Asia leimahti kuitenkin liekkeihin uudestaan tänä vuonna, kun F1-sarjan entinen pomo Bernie Ecclestone laukoi rajuja kommentteja menneisyyden tapahtumista F1-Insiderille.

– Päätimme silloin, ettemme tee asialle mitään. Halusimme suojella lajia ja pelastaa sen kaikkien aikojen suurimmalta skandaalilta. Tein kaikkeni taivuttaakseni silloin Piquet´n pysymään rauhallisena, paljasti Ecclestone.

– Silloin oli olemassa sääntö, ettei FIA:n palkintoseremonioiden jälkeen lopputuloksiin pysty enää kajoamaan. Hamiltonille annettiin pysti ja kaikki oli hyvin.

Kahdeksansivuisen asiakirjan mukaan Massa kokee joutuneensa Crashgateksi nimetyn tapahtuman mukaan salaliiton uhriksi ja sen johdosta menettäneen maailmanmestaruuden. Entinen Sauber, Ferrari sekä Williams-kuljettaja hakee tulosten muuttamisen sijaan miljoonien eurojen taloudellisia korvauksia.

Korvaukset perustuvat siihen, että Massa sekä hänen asianajajatiiminsä kokee hänen menettäneen jopa kymmeniä miljoonia erilaisia ansiotuloja sekä bonusrahoja sen johdosta, ettei hänestä leivottu maailmanmestaria.

FIA:n tiedottaja on vahvistanut vastaanottaneensa haasteen, mutta kattojärjestö ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa vielä mitenkään. F1-sarjan nykyinen toimitusjohtaja Stefano Domenicali on joutumassa melkoiseen ristituleen asian myötä, sillä italialainen toimi juurikin kaudella 2008 Ferrarin tallipäällikkönä.

Reutersin mukaan F1-sarja ei ole vielä reagoinut mitenkään heidän yhteydenottopyyntöönsä asian tiimoilta.