Entisen F1-pomon Bernie Ecclestonen hiljattain laukomat kommentit kauden 2008 tapahtumista ovat kantautuneet myös silloisen kauden tittelihaastajan Felipe Massan korviin, uutisoi Autosport.

Ecclestone avautui hiljattain kyseisen kauden kulminaatiopisteeksi nousseesta Singaporen osakilpailusta, jossa Renault järjesti tulosmanipulaatiolla itselleen osakilpailuvoiton. Renault nappasi voiton käskemällä tallin toisen kuljettajan Nelson Piquet juniorin ajamaan tahallaan seinään, jotta he saisivat Fernando Alonson kannalta turva-auton ihanteelliseen aikaan radalle.

Alonso nousi kilpailun kärkeen ja voittoon tempun myötä ja asia tuli julki seuraavana vuonna Piquet´n paljastaessa kaiken sen jälkeen, kun sai potkut ranskalaistallista. Crashgateksi tituleerattu juttu on tähän päivään mennessä kenties härskein temppu koko kuninkuusluokan historiassa.

Massa johti kisaa Piquet´n tällin tuodessa turva-auton radalle ja varikkokäynnillä Ferrarin varikkotiimi teki kardinaalimunauksen kaikessa kiireessä bensaletkun jäädessä kiinni brasilialaisen kilpuriin. Tuloksena oli Massan jääminen kokonaan pisteiden ulkopuolelle, siinä missä MM-haastaja Lewis Hamilton nappasi tukun pisteitä sijoittumalla kolmanneksi. Singaporen GP:stä ja Renaultin tempusta muodostui ratkaiseva MM-taistelun kannalta, sillä Massa hävisi lopulta mestaruuden britille vain yhden pisteen turvin.

F1-pomo sekä FIA:n presidentti olivat tietoisia tilanteesta

Ecclestone paljasti aiemmin tänä vuonna antamassaan haastattelussa, että hän sekä silloinen FIA:n presidentti Max Mosley olivat tietoisia kolarijupakan tahallisuudesta.

– Päätimme silloin, ettemme tee asialle mitään. Halusimme suojella lajia ja pelastaa sen kaikkien aikojen suurimmalta skandaalilta. Tein kaikkeni taivuttaakseni silloin Piquet´n pysymään rauhallisena, paljasti Ecclestone F1-Insiderille.

– Silloin oli olemassa sääntö, ettei FIA:n palkintoseremonioiden jälkeen lopputuloksiin pysty enää kajoamaan. Hamiltonille annettiin pysti ja kaikki oli hyvin.

Ecclestone jatkaa sanomalla, että heillä oli kaikki aika tutkia asiaa ja heillä olisi ollut valtuudet mitätöidä Singaporen GP:n lopputulokset.

– Se tarkoittaa sitä, ettei se olisi koskaan vaikuttanut MM-taistoon ja täten Massa olisi ollut mestari, eikä Hamilton, jatkoi Ecclestone rummuttamistaan.

Nyt 15 vuotta myöhemmin Massa itse aikoo kääntää jokaisen kiven selvittääkseen, onko asian kannalta oikeusteitse mitään mahdollisuuksia aikaansaada muutoksia.

– Tämä on erittäin surullista saada tietää nyt, että tulokset olisi pitänyt mitätöidä ja minä olisin ollut mestari, kertoo puolestaan Massa.

– 15 vuoden jälkeen kuulet, että silloinen johtaja ja presidentti tiesivät, eivätkä he tehneet mitään, jottei F1-sarjan nimi tahriintuisi. Aion selvittää kaiken, mitä laki ja säännöt sanovat. Meidän on selvitettävä, että mitä kaikkea pystymme tekemään, jatkaa brassi.

”He kertoivat, ettei mitään ole tehtävissä”

Massa palaa takaisin vuosikausien takaiseen tilanteeseen ja kertoo keskustelleensa asiasta jo silloin tallinsa kanssa. Silloin käytiin kiivaita keskusteluita ja selvitettiin, onko mitään tehtävissä, mutta tuloksetta.

– Ferrarin lakimiehet kertoivat säännöstä ja kertoivat, ettei mitään ole tehtävissä. Menimme muiden lakimiesten puheille ja hekin sanoivat samaa, joten silloin tietysti uskoin heitä, sanoi Massa.

Massa painottaa, ettei tavoitteena ole missään nimessä hakea minkäänlaisia taloudellisia korvauksia, vaan yleisesti oikeutta.

– Jos sinua on rankaistu jostain, mitä et ole tehnyt, oli se sitten ryöstö tai varastettu kilpailu, on oikeuden tapahduttava. Oikea teko olisi peruuttaa sen kisan lopputulokset ja se on ainoa tapa saada oikeus toteutumaan tällaisessa asiassa, sanoi Massa.