F1-kausi lyötiin jälleen tulille perjantaina kesätauon jälkeen, kun vuorossa olivat Hollannin GP:n ensimmäiset vapaat harjoitukset. Session nopeimman kierrosajan kellotti kotiyleisön suuri sankari Max Verstappen.

Kuljettajat ravistelivat lomapölyjään itsestään sekä laitteistaan ahkerasti ja kierroksia kertyi lähes kaikilla runsain määrin. Huonoiten lähti käyntiin sairastelusta kärsinyt Aston Martinin Lance Strollin viikonloppu. Tekninen ongelma pakotti kanadalaisen aikaisessa vaiheessa varikon uumeniin jonkin sortin teknisen vian takia. Stroll ehti saada vyölleen vain kaksi kierrosta.

Haas-tallin Nico Hülkenberg ei puolestaan kiittänyt tiimiään tuoreesta jatkosopimuksesta parhaalla mahdollisella tavalla. Kokenut saksalainen lipsautti autonsa ratavallin puolelle, kun harjoitusaikaa oli jäljellä noin 18 minuuttia. Radalle tuotiin tuttuun tyyliin punaiset liput siivoustöiden ajaksi ja näin ollen ajoaikaa hukkaantui muiltakin muutamia minuutteja.

Lopussa ehdittiin vielä kurvailla noin kymmenen minuuttia ja radalla riittikin mukavasti säpinää kuljettajien hakiessa nopeaa aikakierrosta tauluun.

Toiseksi nopeimpaa vauhtia paineli Aston Martinin Fernando Alonso, joka jäi Verstappenin kärkiajasta hieman vajaat kolme kymmenystä. Kolmanneksi ehti Mercedeksen Lewis Hamilton ennen Red Bull -kuski Sergio Pereziä. Alexander Albon täytti Williamsillaan pirteästi viiden kärjen.

Ferrarilla nähtiin ohjaamossa uutta väriä.
Kuva: Getty Images

Ferrarilla nähtiin ohjaamossa uutta väriä, kun Carlos Sainz joutui lainaamaan työkaluaan testi- ja varakuski Robert Shwartzmanille. Israelilais-venäläinen piti laitteet radalla ja jäi tuloslistalla ajan saaneista viimeiseksi. Alfa Romeon Valtteri Bottas harjoitteli 15:nneksi nopeiten ja jäi kärjestä noin 1,6 sekuntia.

Myöhemmin iltapäivällä ajetaan vielä toinen harjoitussessio, joka käynnistyy kello 17:00 Suomen aikaa. Avausharjoituksen tulokset alla.

Hollannin GP:n 1. vapaat harjoitukset

 1. Max Verstappen, Red Bull
 2. Fernando Alonso, Aston Martin +0,278
 3. Lewis Hamilton, Mercedes +0,373
 4. Sergio Perez, Red Bull +0,471
 5. Alex Albon, Williams +0,595
 6. Lando Norris, McLaren +0,608
 7. Logan Sargeant, Williams +765
 8. Oscar Piastri, McLaren +0,806
 9. Yuki Tsunoda, AlphaTauri +0,897
 10. Esteban Ocon, Alpine +0,950
 11. George Russell, Mercedes
 12. Pierre Gasly, Alpine
 13. Daniel Ricciardo, AlphaTauri
 14. Kevin Magnusse, Haas
 15. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
 16. Charles Leclerc, Ferrari
 17. Zhou Guanyu, Alfa Romeo
 18. Nico Hülkenberg, Haas
 19. Robert Shwartzman, Ferrari
 20. Lance Stroll, Aston Martin (ei aikaa)