F1-kausi 2023 on aivan nurkan takana ja sääntökirjaa on viilattu jälleen kerran uuteen uskoon. Listasimme merkittävimmät sääntömuutokset uutta kautta silmällä pitäen.

1. Viilauksia ajokorkeuteen sekä diffuusoreihin

Useat tiimit kärsivät etenkin viime kauden alussa hurjasta pomppimisesta (eng. porpoising) uusien autojensa kanssa. Tilanteeseen yritettiin keksiä ratkaisua kauden toiselle puolikkaalle asettamalla rajoja autojen pomppimisille, joita nimenomaan ajokorkeutta nostamalla pyrittiin jo vähentämään.

Tälle kaudelle auton lattian reunaa on nostettu 15 millimetrillä. Diffuusoriin on tehty myös muutoksia nostamalla ilmanottoaukkoa sekä jäykistämällä reunusta. Myös mahdollisten pomppimisongelmien tarkkailua varten on määrätty lisäsensori valvonnan toimimiseksi.

2. Turvallisuutta parannettu jälleen

FIA on jälleen oppinut kuninkuusluokassa sattuneista onnettomuuksista, jonka vuoksi turvakaaren kestävyyttä on parannettu Zhou Guanyun hurjan tilanteen johdosta viime kauden Britannian GP:ssä. Tilanteessa kuljettajan pään yläpuolella oleva korkein suojaelementti repeytyi irti sen kaivautuessa turva-alueen hiekkaan.

Uusien teknisten sääntöjen mukaan tuon korkeimman turvakaaren korkeimman nypykän täytyy olla muotoiltu pyöreäksi, jotta todennäköisyys hiekkaan kaivautumiselle pienenee Zhoun kaltaisissa onnettomuuksissa.

3. Minimipainoon muutoksia

Viime kaudella F1-kilpurit saivat painaa ilman polttoainetta 798 kiloa ja osalla tiimeistä oli vaikeuksia päästä minimi painoon. Tälle vuodelle autoja yritetään keventää entisestään, sillä minipainoa on nipistetty kahdella kilolla alaspäin.

4. Taustapeilit suurenevat näkyvyyden parantamiseksi

Tulevalla kaudella F1-autoissa on hieman aiempaan totuttua suuremmat taustapeilit. Peilejä on levennetty ruhtinaalliset 50 millimetriä, jotta kuljettaja näkee paremmin takana tulevat autot ja niiden liikkeet.

5. Sprinttien määrä tuplaantuu

Sprinttikilpailuiden määrää on lisätty tulevalle kaudelle kolmesta kuuteen. Sprintit kaasutellaan Azerbaidzhanissa, Itävallassa, Belgiassa, Qatarissa, Yhdysvalloissa (Circuit of The Americas) sekä Brasiliassa.

Sprinttikilpailuiden vahingonkorvausmäärää rahallisesti on myös tuplattu 300 000 dollariin. Sen lisäksi parc ferme -sääntöä sprinttiviikonloppuisin tutkitaan parhaillaan mahdollisia muutoksia ajatellen. Syynä tähän on se, että FIA on saanut niin paljon nimenomaan sprinttiviikonloppuisin ylimääräisiä pyyntöjä tehdä autoihin muutostöitä.

6. Varikon työtunteja leikataan

Tiimien henkilökunnan työtunteja pyritään vähentämään seuraavien kausien aikana asteittain. Tulevalla kaudella hanskat asetetaan naulaan tuntia aiemmin ja ensi vuonna jälleen toista tuntia aiemmin.

7. Uuden aika-ajoformaatin sekä DRS:n käyttökokeilu

F1-sarjassa kokeillaan kahdessa osakilpailussa uudenlaista aika-ajosysteemiä. Ideana on, että aika-ajojen ensimmäisessä osiossa saa ajaa vain kovimmalla seoksella, toisessa sessiossa keskikovalla ja viimeisessä osiossa pehmeimmällä renkaalla. Sadekelillä homma toimii tuttuun tapaan.

Aika-ajokokeilun sisältävissä viikonlopuissa myös rengassarjoja saa käyttää vähemmän. Normaalisti kaikilla kuljettajilla on 13 kuivan kelin rengassarjaa, neljä välikelin rengassarjaa sekä kolme settiä täyden sadekelin renkaita. Testiaika-ajot sisältävissä viikonlopuissa kuskeilla on kaksi kuivan kelin settiä vähemmän.

DRS:n, eli avattavan takasiiven osalta sprinttikisan sisältävissä viikonlopuissa sen käyttöä kisan startista, tai uusintalähdöistä aikaistetaan yhdellä kierroksella ja se saatetaan ottaa kokonaan käyttöön kaudella 2024.

8. Lähtöruuturangaistuksien selkeyttäminen

Lähtöruuturangaistukset ja etenkin niiden muotoutuminen aiheutti harmaita hiuksia viime kaudella. Etenkin Italian GP:ssä lähtöjärjestys meni aivan sekaisin, eikä kukaan tuntunut tietävän, että millä tavalla rangaistujen kuskien lähtöruudut määräytyvät. Tätä on yritetty selkeyttää tulevalle kaudelle.

Kuskit, joilla on enemmän kuin 15 ruutua rangaistuksia vyöllään tai ovat merkattu starttaamaan ”pakan perältä” ajavat aika-ajoissa toisiaan vastaan lähtöruuduista.

F1-kausi käynnistyy ensi viikonloppuna, kun Sakhirin radalla Bahrainissa kaasutellaan kauden avauskilpailu.

Lähde: f1.com