Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko on tunnettu räväköistä mielipiteistään ja suorapuheisuudestaan.

Tällä kertaa itävaltalainen pääsee irti todenteolla, kun häntä on pyydetty Red Bulletin -lehdessä arvioimaan Red Bullin akatemiasta lähtöisin olevia kuskeja, jotka ajavat tälläkin hetkellä kuninkuusluokassa.

Ensimmäisenä vuorossa on nykyisin McLarenilla kaasutteleva Daniel Ricciardo. Australialainen kurvaili Red Bullin ykköstiimissä kaudet 2014-18. Marko antaa Ricciardolle kritiikkiä hänen epätasaisuudestaan.

– Hän voitti Vettelin (Sebastian) ensimmäisellä kaudellaan voitoissa 3-0. Maxin (Verstappen) tullessa kuvioihin hänen uransa oli käännekohdassa. Hän otti mieluummin etäisyyttä kuin ryhtyi taistelemaan ja sitten tiedämmekin mitä tapahtui, aloittaa Marko.

– Se on harmi. Hänen kanssaan oli aina mukavaa työskennellä. Hänen vauhtinsa oli vertailukelpoista Maxiin, mutta häneltä puuttuu vain se ultimaattinen tasaisuus, sanoi Marko Ricciardosta.

Sebastian Vettel kaasutteli Red Bullilla kaudet 2009-14 ja saavutti energiajuomatallissa neljä maailmanmestaruutta. Marko kertoo saksalaisen vahvuuksiin kuuluvan hänen tekninen tietotaitonsa sekä kova analyyttisyys.

– Hän otti käyttöönsä aina kaikki tekniset mahdollisuudet. Se oli pohjimmiltaan myös syy, miksi hän päihitti lahjakkaan Mark Webberin, kommentoi Marko lyhyesti Vettelistä.

Nykyisin Ferrarilla ajava Carlos Sainz ei saanut koskaan mahdollisuutta Red Bullin ykköstiimissä. Espanjalainen kurvaili uransa alkukaudet sisartalli Toro Rossolla. Marko sanoo Sainzilla olleen huonoa tuuria Verstappenin tullessa samoihin aikoihin maisemiin.

– Se oli hänen osaltaan huonoa tuuria, että Max oli hänen tallikaveri. Ilmapiiri oli melko tulehtunut heidän välillään tallissa, paljastaa Marko.

Sainz lopulta irtaantui Red Bull -kytköksistään ja hyppäsi Renault-talliin kesken kauden 2017. Espanjalainen jatkoi ranskalaistallissa myös seuraavalla kaudella, ennen hyppäämistään McLarenin kautta lopulta Ferrarille, jonka leivissä Sainz ajoi viime viikonloppuna uransa avausvoiton.

– En nähnyt enää mahdollisuuksia pitää häntä meillä, totesi Marko Sainzin kohtalosta.

Alex Albonia Marko puolestaan vertaa entiseen F1-kuljettajaan David Coulthardiin. Itävaltalainen sanoo Albonin olevan nopea, mutta liian kiltti.

– Alex on erittäin nopea, mutta mietin, että onko hän liian kiltti. Hän on kuin David Coulthard, josta kaikki pitävät, mutta hänkään ei lopulta ollut tarpeeksi kova, sanoo Marko.

Red Bull -pomon mukaan Albonin urakulkuun on myös vaikuttanut hänen kokemansa rajut takaiskut, joista päällimmäisenä lienee mielessä Brasilian GP 2019, sekä Itävallan GP 2020. Tuolloin Thai-kuljettajalta lipesi huipputulokset käsistään viime hetkillä. Nykyään Albon kaasuttelee Williams-tallissa, mutta jonkinlaiset siteet Red Bulliin ovat edelleen olemassa.

AlphaTaurilla ajavaa Yuki Tsunodaa Marko arvostelee yllättävänkin suopeasti. Itävaltalaisen mielestä nuoren japanilaisen täytyy vain saada pääkoppansa sekä temperamenttinen luonteensa kuriin.

– Hän välillä päästää vihansa valloilleen, mutta on pirun nopea. Uskomme häneen ja hänen potentiaaliinsa. Silloin, kun hän ei ole stressaantunut, niin hän on todella hauska ja pidettävä tyyppi, sanoo Marko Tsunodasta.

AlphaTaurin toinen kuljettaja Pierre Gasly kävi kokeilemassa siipiään Red Bullin ykköstiimissä 2019, mutta hänet pudotettiin kesken kauden takaisin sisartalliin heikkojen tulosten myötä. Tämän jälkeen ranskalainen on tehnyt hyvää jälkeä Red Bullin kakkostiimissä.

– Red Bullilla hän keksi aina tekosyitä sen sijaan, että olisi korjannut omat virheensä, arvostelee Marko kovaan sävyyn.

Gaslyn nykyvireestä Marko kuitenkin jakaa kunniaa ranskalaiselle.

– Hän on tiiminsä johtaja ja tekee uskomattomia asioita. Hän on nopea, röyhkeä ja kiintynyt kauniisiin asioihin elämässään, kehaisee Marko.

Red Bullin viimeisin maailmanmestari sekä nykyinen tähtikuljettaja Max Verstappen ei kerää vähemmän yllättäen lainkaan risuja itävaltalaiselta. Marko jakaakin pelkästään ylistäviä sanoja hollantilaiselle.

Red Bull -pomon mukaan Verstappen on nopein kuljettaja, joka energiajuomatallissa on koskaan ajanut. Samaan hengenvetoon hän sanoo lentävän hollantilaisen olevan koko sarjan ”kokonaisin” kuljettaja.

– Ei ole myöskään tällä hetkellä ketään, joka olisi häntä nopeampi yhdellä kierroksella, ylisti Marko kuskiaan.