Turkin GP:n topit ja flopit: Mick Schumacherille valtavat kehut – tallikaverille kurinpalautus

© Kuva: Getty Images

Turkin GP:ssä nähtiin jälleen MM-sarjan johtajan vaihtuminen, kun Red Bullin Max Verstappen nousi Lewis Hamiltonin ohi MM-pisteissä.

Mercedeksen Valtteri Bottas kirjautti myös kauden ensimmäisen voittonsa Istanbulissa.

SuomiF1-sivusto listasi viikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Tuomarilinja. Pierre Gaslyn saama rangaistus avauskierroksella oli kerrassaan erikoinen. Ranskalaiskuljettaja oli pannukakkuna kahden auton välissä, osui ulompaan ja tuloksena aikasakko. Tällä hetkellä tuomaristo heiluttelee aikasakkoja hieman liian herkällä perusteella.

Nooa Ruuth: Kimi Räikkönen. Räikkösen näytöt kilpailuiden avauskierroksilla ei vain riitä Alfa Romeolle, joka yrittää saavuttaa Williamsia pisteissä. Katastrofaalinen aika-ajo sekä kovasanainen avautuminen tallille juomapullosta eivät näytä hyvältä ilman pisteitä.

Tästä syystä Kimi Räikkönen oli tyytymätön Turkin osakilpailun tulokseen – tallikaveri ei totellut tallimääräystä

Eetu Lehtonen: Tuomaristo. Jälleen kerran nähtiin aivan älytön tuomio, kun Pierre Gaslylle lätkäistiin ensimmäisen mutkan kilpailutilanteesta viiden sekunnin aikarangaistus. Allekirjoittanut ei ainakaan ymmärrä, mihin ranskalaisen olisi pitänyt avausmutkan tilanteessa kadota. Toisaalta, tuomaristolta on peräänkuulutettu johdonmukaisuutta ja ehkä tässä tapauksessa heidän sanakirjassaan kyseisen sanan kohdalla se tarkoittaa rangaistuksen läiskimistä. Jokaisesta tilanteesta on pakko kaivaa väkisin syyllinen. Ei näin.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Australialaiselta jälleen epäonnistunut viikonloppu. Ricciardon kuntokäyrä näytti jo nousevan ylöspäin, mutta Turkissa viikonloppu tuhoutui surkeaan aika-ajoon.

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Nelinkertainen maailmanmestari haluaa varmasti unohtaa Turkin osakilpailun. Heikko aika-ajo sekä vielä surkeampi kilpailu kulminoitui miehen yllättävään päätökseen vaihtaa kuivan kelin renkaat kilpuriinsa. Aston Martinin kausi on ollut suuri pettymys viime vuoden jälkeen.

Sebastian Vettelin uhkarohkea yritys meni täysin metsään – Oliko slikseille meno saksalaisen oma valinta?

Eetu Lehtonen: Nikita Mazepin. Työnnän jälleen kerran saman levyn soittimeen, mutta en vain pääse yli venäläisen ajamisesta. Aika-ajoissa sekuntitolkulla tallikaveriaan hitaampi ja kilpailussa aiheutti jälleen kerran päänvaivaa häntä kierroksella ohitettaessa. Harmittaa, että autourheilun kuninkuusluokassa on Mazepinin kaltainen koheltaja.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Nikita Mazepin. Floppiosaston vakiokalustoon kuuluva venäläinen ei ansaitse taputuksia päälaelleen Turkin tapahtumista. Vauhti ei riitä ja oli vielä lanata Lewis Hamiltonin, kun brittikuski tuli kierroksella ohi. Käsittämätöntä töhöilyä.

Nooa Ruuth: Fernando Alonso. Espanjalainen väläytteli sitä Alonsoa, jota kukaan ei halua nähdä F1-sarjassa. Uhriutumista sekä kuumapäisyyttä radalla, joka ei pilaa vain hänen kilpailunsa, vaan myös muiden ajon. Kypsyyttä osoitti hieno anteeksipyyntö Mick Schumacherilta.

Fernando Alonso pyysi anteeksi Mick Schumacherilta – vertasi samalla isä-Michaeliin

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Juuri, kun aussia päästiin kehumaan ja alkoi näyttää paremmalta, tuli McLaren-kuljettajalle sellainen viikonloppu, jota ei brittitallissa oltaisi haluttu enää nähdä. Aika-ajo täysin vihkoon, eikä kisassakaan onnistunut nousemaan edes haistelemaan pistesijoja.

TOP3

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Rohkea veto yrittää aluksi ajaa koko kisa ilman varikkostoppia. Joutui lopulta antamaan kaksi sijaa, mutta neljässija oli huippusuoritus Ferrari-kuskilta.

Ferrarin moottoripäivitykset näyttäisivät tuottavan tulosta radalla. Charles Leclerc taisteli tovin jopa kilpailun voitosta Valtteri Bottasta vastaan. Kuva: Getty Images

Nooa Ruuth: Ferrari. Italialaistalli oon uhonnut ensi kauden voimanlähteestään jo pitkään. Ensimmäisten näyttöjen perusteella väitteessä näyttäisi olevan perää. Charles Leclerc sekä Carlos Sainz ovat ajaneet mainiosti viime viikonloppuina ja talli taistelee todellakin valmistajien kolmannesta sijasta. Mutta mikä tärkeintä, vuoden 2022 moottoriprototyyppi näyttää toimivan loistavasti.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Maranellon jättien uusi voimayksikkö vaikuttaa lupaavalta laitokselta ja Charles Leclerc roikkuikin koko viikonlopun aivan kuumimman kärjen tuntumassa. Kilpailussa pystyi hyvin vastaamaan Verstappenin vauhtiin. Uuden pannun Turkkiin selkänsä taakse saanut Carlos Sainz teki puolestaan vaikuttavan nousun pakan perältä kahdeksanneksi. Signaalit ovat punaisille autoille lupaavia ensi kaudeksi, eikä taistelu tältäkään kaudelta pronssista ole vielä ohi.

TOP2

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Hallitsi kilpailua suvereenisti alusta saakka eikä jättänyt Max Verstappenille pienintäkään mahdollisuutta startissa. Loistava viikonloppuna kokonaisuudessaan suomalaiselta. Teki arvokasta työtä tiimille vähentäessään Verstappenin pistesaalista.

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolaiselle on peräänkuulutettu tasonnosto, jos RB mielii taistella valmistajien mestaruudesta. ”Checo” toimitti ja nappasi ensimmäisen palkintosijansa sitten Ranskan GP:n. Mukaan mahtui myös loistavaa puolustamista Hamiltonia vastaan, joka todennäköisesti mahdollisti Red Bullin tuplapodiumin. Tämän tulee kuitenkin olla vasta alkua. Taso ei saa valahtaa taas alaspäin USA:ssa.

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Meksikolaisen aika-ajo meni jo tuttuun tyyliin hieman penkin alle, mutta suoritus kilpailussa oli väkevä. Hetken näytti jo siltä, ettei Perezistä ole vastusta takaa tulevalle Hamiltonille, mutta sitten härkäpää kaivoi sarvensa esiin. Nähtiin upea puolustustaistelu, jonka lopputulema takasi Red Bullille tuplapodiumin, seitsenkertaisen mestarin jäädessä nuolemaan näppejään.

TOP1

Mick Schumacher ajoi kauden parhaan aika-ajosuorituksensa. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Mick Schumacher. Kilpailu meni piloille Fernando Alonson virheen takia, mutta uskomaton aika-ajo nuorelta saksalaiselta. Schumacher hallitsi vaikeat keliolot hienosti ja jätti taakseen muun muassa yhden McLarenin. Tästä palkintona uran toistaiseksi paras aika-ajosuoritus (14:s), mikä on huikea suoritus Haasilla. Tallikaveri Nikita Mazepin oli peräti 2,9 sekuntia hitaampi.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Nautitaan nyt 32-vuotiaan uroteosta. Ensimmäinen voitto yli vuoteen, täydellistä dominointia radalla ja kaksinumeroinen voittosarake auki. Sosiaalisessa mediassa pidettiin jo varmana, miten Bottas menettäisi johtonsa lähdössä, tekisi virheen tai joutuisi antamaan paikkansa Lewis Hamiltonille. Vielä mitä. Bottas näytti kaapin paikat epäilijöilleen. Sergio Perez ajoi kauden parhaimman kilpailunsa, eikä silti ollut lähelläkään Bottasta. Suomalaisen työ Mercedekselle on elintärkeää. Hienoa Valtteri!

Valtteri Bottaksen loistosuoritus sai onnitteluita myös Teemu Selänteeltä – ”Loistavasti tehty”

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Märkä rata ja Bottas paalulla oli odotusarvoihin perustuen pelottava yhdistelmä negatiivisessa valossa, mutta mitä vielä! Suomalainen oli kuin uudesti syntynyt, eikä muilla ollut mitään asiaa kärkeen. Bottas näytti pitkästä aikaa sen, kuinka hyvä hän voi parhaimmillaan olla, mutta juuri se on ollut suomalaisen ongelma viime kausina. Tätä mahtisuoritusta ei kuitenkaan kukaan vie pois. Ehdottomasti Bottaksen uran vahvin kilpailu.

Valtteri Bottas otti kauden ensimmäisen voittonsa Turkin GP:ssä. Kuva: Getty Images


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.