Max Verstappen ajoi Red Bullilla voittoon Steiermarkin GP:ssä Red Bull Ringillä. Voitto oli Red Bullille neljäs perättäinen ja Verstappenille jo kauden neljäs.

Steiermarkissa tehtiin myös historiaa: Mercedes jäi ensimmäistä kertaa turbohybridiaikakaudella ilman voittoa neljässä perättäisessä kilpailussa.

SuomiF1-sivusto listasi Itävallan ensimmäisen kisaviikonlopun topit ja flopit.

TOP3

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Huima nousu kilpailussa alun sähläyksen jälkeen. Upeita ohituksia viimeisellä stintillä ja lopputuloksissa seitsemäs. Keräsi tänään tärkeitä pisteitä Ferrarille.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Suomalaiskuski palasi takaisin palkintokorokkeelle kreivin aikaan. Mercedes koki aikamoista shokkihoitoa sunnuntaina, kun se jäi nopeudessa selvästi jälkeen Red Bullin Verstappenille. Toisen RB-kuskin jättäminen neljänneksi Hamiltonin ja Bottaksen noustessa korokkeelle oli siis elintärkeää. Bottaksen viikonloppua varjostaa perjantain nolo varikkopyörähdys, mutta se ei näyttänyt Bottaksen viikonloppua haittaavan.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Mercedeksen suomalaiskuljettajalle on lasketeltu tämän kauden aikana paljon rapaa niskaan, mutta tämä viikonloppu antoi pieniä lupauksia paremmasta. Perjantain varikkokämmi oli melkoinen episodi, mutta aika-ajoissa Lewis Hamiltonia nopeampi ja kilpailussa onnistui olemaan toisen Red Bullin edessä. Mercedeksen kannalta tämä on juuri sitä, mitä lääkäri on määrännyt.

TOP2

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Osa ylistyksestä kuuluu varmasti myös autolle, mutta noin ylivoimainen voitto tallikaverin jäädessä neljänneksi ansaitsee ylistystä. Mercedes ja Lewis Hamilton eivät yksinkertaisesti pysty tällä hetkellä haastamaan Verstappenia.

Nooa Ruuth: Lando Norris. Nuoren britin lisäys toppilistalle on jo lähes yhtä varmaa kuin hänen top 5 sijoituksensa kisassa. Alkukaudella loistanut Norris oli jälleen tasaisen häikäisevä. Ei virheitä, ei mitään turhaa vaan tasaista suorittamista. Miehen otteet ovat nostamassa häntä jo nyt eliittikuljettajien kastiin.

Eetu Lehtonen: Charles Leclerc. Avauskierroksen osumasta Pierre Gaslyyn tulee miinuspisteitä, mutta monacolainen laittoi paketin kasaan ja nosti itsensä pakan perältä tallikaverinsa perään seitsemänneksi.

Lando Norris on MM-sarjassa neljäntenä. Kuva: Getty Images

TOP1

Juuso Koivumäki: Lando Norris. Olisiko teillä hetki aikaa puhua sarjan kolmanneksi parhaasta kuljettajasta? Lando Norris esittee maagisia otteita viikonlopusta toiseen. Steiermarkissa oli ensimmäinen kilpailu, kun brittikuski menetti sijoja kilpailussa, mutta oli silti viides McLarenilla. Jos McLarenin nousukunto jatkuu ensi vuodelle, voi Norris olla pian MM-taistossa Hamiltonin ja Verstappenin kanssa.

Lewis Hamilton avuttomana Red Bullin ylivoiman edessä: ”Perässä on mahdoton pysyä”

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Hollantilainen nappasi kauden neljännen voittonsa ja millä tavalla. Lewis Hamilton sekä Mercedes jäi kuin nalli kalliolle, mikä sai Toto Wolffinkin raapimaan päätään. Pakko se on nyt myöntää, Max Verstappen on suurin suosikki mestaruuteen tällä hetkellä.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Hollantilainen näyttää tällä hetkellä viimeistään viimeisille epäilijöilleen, että kilpailukykyisellä työkalulla hän on täysin samassa kastissa muuan seitsenkertaisen maailmanmestarin kanssa.

Red Bull juhli Red Bull Ringillä neljättä perättäistä voittoa. Kuva: Getty Images

FLOP3

Juuso Koivumäki: Mercedes. Vaikka hallitseva maailmanmestari sai molemmat autot podiumille ei suoritusta voida pitää onnistuneena. Jos kilpailu olisi kestänyt kierroksenkaan pidempään, Sergio Perez olisi noussut Valtteri Bottaksen edelle kolmanneksi. Mercedes otti jälleen riskin taktiikan kanssa, mutta tällä kertaa se onnistui tuurilla. Vauhtiakaan Mersulla ei ollut riittävästi, ja Hamilton oli täysin avuton Verstappenia vastaan.

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Saksalaiselle tuli todellinen ohikisa sunnuntaina. Tallikaveri toi tiimille hyviä pisteitä, mutta saksalainen ei tuntunut pääsevän jyvälle Red Bull Ringin radasta ollenkaan viikonlopun aikana. Vettel kuitenkin on jo osoittanut nopeuttaan tällä kaudella, joten kyse on varmasti vain ohikisasta.

Eetu Lehtonen: Tuomaristo. F1-sarjassa jaetaan rangaistuksia heppoisesti ja liipasinsormi tuntuu herkistyvän entisestään, mikäli joku valittaa jostain asiasta. Valtteri Bottaksen perjantainen varikkospinni oli kömpelö ja vaaratilanteen paikka, mutta suomalainen olisi varmasti oppinut tilanteesta ilman rankkuakin. Aika-ajoissa puolestaan tuomariston raportin mukaan AlphaTaurin selitys hyväksyttiin, ettei Yuki Tsunodaa oltu informoitu tilanteessa, jossa japanilainen haittasi Valtteri Bottaksen aikakierrosta. Silti vain lätkitään rangaistus.

Tästäkö Mercedeksen vauhdin puute Steiermarkin osakilpailussa johtui – ”Otimme radikaalin lähestymistavan”

FLOP2

Juuso Koivumäki: Esteban Ocon. Oconilta heikko viikonloppu. Aika-ajossa oli hieraistava silmiä, kun ranskalaisen aika ei riittänyt edes ensimmäisestä aika-ajosta jatkoon. Vahva alkukausi näyttäisi kääntyneen laskusuuntaan.

Nooa Ruuth: Esteban Ocon. Ranskalaisen pistetili jatkosopimuksen jälkeen näyttää pyöreää nollaa. Samalla tallikaveri Fernando Alonso on alkanut tasaisesti pääsemään pistesijoille uuden kilpurinsa kanssa. Alpinella toivotaan, että ailahtelusta tunnettu Ocon löytää takaisin ensimmäisten kilpailunsa vireen.

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Lupaavan perjantaivauhdin jälkeen kohtalona oli aika-ajoissa ottaa taas suora isku leukaan. On McLarenin metkut sitten jo hallussa tai ei, niin tallikaveri näyttää aika jämerästi kaapin paikkaa brittitallissa.

FLOP1

Daniel Ricciardo on onnistunut kukistamaan tallikaverinsa Lando Norrisin vain kerran tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Ymmärrettävää on, että uuteen autoon tottutelu vie aikansa. Täytyy muistaa, että Ricciardo on ajanut koko hybridiajan autoilla, joissa on ollut Renaultin koneet. Uuden oppiminen maksaa veronsa ja vie aikansa, mutta tällä hetkellä aussikuskin suoritukset ovat yksinkertaisesti surkeita. Aika-ajossa 13:s, kun tallikaveri lähtee kolmannesta ruudusta. Tuollainen ei ole hyväksyttävää Ricciardon tasoiselle kuljettajalle.

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. Mikä ihme aussikuskia vaivaa. Koko kausi on mennyt McLaren-kilpurin harjoittelemisessa, eikä Ricciardo tunnu pääsevän jyvälle uudesta kilpurista alkuunkaan. Heikot suoritukset erityisesti aika-ajoissa on saatu jokseenkin paikattua kisassa, mutta Steiermark oli kyllä pohjanoteeraus. Tilannetta ei auta se, että 21-vuotias tallikaveri on tällä hetkellä koko sarjan kuumin kuljettaja.

Eetu Lehtonen: Esteban Ocon. Vauhti kadoksissa koko viikonlopun. Fernando Alonson paluukausi alkaa näyttää tallikaveriin verrattuna jo aika vahvalta.