Espanjan GP:n topit ja flopit: Mercedes vei Red Bullia 100-0

Mercedeksen Lewis Hamilton kirjautti kauden kolmannen voittonsa Espanjan GP:ssä. Hamilton menetti kärkipaikkansa lähdössä Red Bullin Max Verstappenille, mutta nousi värikkäiden vaihden jälkeen voittoon.

SuomiF1-sivusto listasi kilpailun topit ja flopit.

TOP 3

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Kuka sanoi, ettei Espanjan GP:tä voisi ajaa yhdellä stopilla? Kovin helppoa se ei ole, mutta Räikkönen näytti jälleen osaamistaan renkaiden hallinnan osalta. Jäämies oli Fernando Alonson kanssa ainoa kuljettaja yhdellä stopilla. Räikkönen nousi viisi sijaa, Alonso putosi seitsemän.

Kimi Räikkösen mallikas kilpailu ei riittänyt pisteille. Kuva: Getty Images

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. Hymyilevä aussikuski otti kauden ensimmäisen voiton tallikaveristaan Lando Norriksesta. Ricciardon avaus McLarenilla ei ole ollut niin vahva, mitä ennen kautta uumoiltiin, mutta Espanja oli jälleen hyvä osoitus 31-vuotiaan tasaisuudesta. Aussi ei noussut lopulta yhtäkään sijaa kilpailussa, mutta teki sen, mitä brittitalli häneltä haluaa. Sai tärkeitä pisteitä valmistajien taistoa silmällä pitäen. Tämän päälle on hyvä rakentaa.

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Alkukauden uuden työkalunsa kanssa tuskaillut aussi oli ensimmäistä kertaa aidosti tallikaveriaan Lando Norrista nopeampi. Vahva ja ehjä viikonloppu, jollaisia McLaren tarvitsee taistellakseen keskikastin herruudesta.

TOP 2

Juuso Koivumäki: Mercedes. Maailmanmestarit veivät Red Bullia Espanjassa 100-0. Mercedeksellä ei jääty ihmettelemään Max Verstappenin taakse kuluneilla renkailla, vaan päätettiin ottaa Hamilton sisään tuoreelle renkaalle. Red Bull jäätyi ja Hamilton sai takoa rauhassa huippukierroksia ja lentää Verstappenin ohi.

Charles Leclerc on ollut tasainen suorittaja. Kuva: Getty Images

Nooa Ruuth: Charles Leclerc. 6,4,6,4. Siinä ovat monacolaisen sijoitukset kilpailuissa alkukaudella. Leclerc ylsi viime kaudella alkukaudella ehkä palkintokorokkeelle, mutta nyt 23-vuotias ajaa selvästi tasaisemmin. Rauhallisuutta sekä kypsyyttä peräänkuulutettiin paljon Leclercin tapauksessa viime kaudella. Näyttää siltä, että monacolainen on löytänyt itsestään jälleen uuden suoritustason. Ja sitä Ferrari tarvitsee todella tiukassa taistelussa neljännestä sijasta valmistajien mestaruustaistossa.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Perinteikäs italialaistiimi on noussut kanveesista jo vähintäänkin polvilleen umpisurkean viime kauden jälkeen. Charles Leclerc toimittaa jatkuvasti hyviä suorituksia ja tallikaveri Carlos Sainzin vauhdinkin vain kiihtyessä, nähdään valmistajien MM-sarjan kolmannesta sijasta hurja vääntö.

Mercedes ja Lewis Hamilton juhlivat jälleen voittoa. Hamilton on voittanut kolme kauden neljästä osakilpailusta. Kuva: Getty Images

TOP 1

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Mitä miehen suoritukseen pitäisi enää sanoa? Yksinkertaisesti maailman paras kuljettaja tällä hetkellä – ja ehkäpä kautta aikojen. Kuten sanottua, Mercedes hoiti taktiikkapelin hienosti, mutta ei voitto olisi tullut ilman Hamiltonin maagista nousua. En usko, että Valtteri Bottas olisi samassa tilanteessa pystynyt Mercedeksellä ajamaan voittoon.

Nooa Ruuth: Mercedeksen strategiatiimi. Onko tämä edes kiisteltävissä? Koko sarjan parhaiten toimiva yksikkö osoitti jälleen ylivoimaisuuttaan asettamalla pöytään yhden viime vuosien parhaimmista strategiapäätöksistä. Hamilton olisi varmasti voittanut kilpailun muutenkin, mutta näin talli eliminoi mahdollisimman monta muuttujaa. Kyllä saksalaistallin yhteispeli on silkkaa taidetta.

Eetu Lehtonen: Mercedeksen strategiatiimi on pakko nostaa toppien kärkeen. Mestaritalli näyttää jatkuvasti myös taktisella puolella, miksi heitä on niin vaikeaa voittaa. Rohkea ja nerokas peliliike toi Hamiltonille jälleen voiton ja lopulta vielä melko helposti.

Lewis Hamilton ei meinannut totella Mercedeksen voiton varmistanutta strategiavalintaa – ”Olin todella ristiriitainen tilanteesta”

FLOP 3

Juuso Koivumäki: Fernando Alonso. Kaksinkertainen maailmanmestari hävisi jo toisena viikonloppuna putkeen selkeästi tallikaverilleen Esteban Oconille. Aika-ajoissa Alonson vauhti ei tahdo riittää Oconin haastamiseen ja kilpailussa riskialtis taktiikka ei onnistunut. Alonso itse piti taktiikkaa liian optimistisena, mutta Alfa Romeolla Kimi Räikkönen ajoi loistokisan samalla strategialla. Vanhuus painaa jo Alonsollakin.

Epäonnistunut taktiikka pilasi Alonson kilpailun: ”Autoa ei voinut ajaa”

Nooa Ruuth: Lando Norris. Alkukaudella loistanut brittikuljettaja ei ajanut itse kilpailussa erityisen huonosti. Kilpailu Ferrarin kanssa on tällä hetkellä kuitenkin niin tiukkaa, että pienetkin virheet loistavat selvästi katsojan silmään. Norriksen aika-ajo meni penkin alle, mikä lopulta johti ei niin ideaaliin kilpailutulokseen. Brittikuljettaja on yleensä todella itsekriittinen. Yllättyisin, jos Norris ei palaisi takaisin ensimmäisten kilpailuiden tasolle Monacossa.

Eetu Lehtonen: Tungetaan samaa levyä jälleen soittimeen, mutta Nikita Mazepin ei tänäkään viikonloppuna onnistunut pääsemään otsikoihin kuin negatiivisella tavalla. Kaveri löytyi ensimmäisissä treeneissä jo muutaman mutkan jälkeen hiekalta, ja sen jälkeen venäläiskuljettaja on vain milloin kenenkin tiellä.

FLOP 2

Sergio Perez ei ole pystynyt täyttämään hänelle asetettuja tavoitteita. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolainen oli Espanjassa monta askelta tallikaverinsa Max Verstappenin perässä. Vaikka Pereziä ei mestaruustaistoon odoteta, pitäisi miehen pystyä auttamaan Verstappenia olemalla lähempänä kärkeä.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaiskuljettajan ”söpöt” tunnepurkaukset alkavat jo suututtaa tulokkaan omaa tallia. Heikko aika-ajo kärjistyi todella epäammattimaisiin kommentteihin medialle session jälkeen. Kaiken kruunasi keskeytys sunnuntaina. Bahrainin mainio iltapuhde saattoi asettaa luulot Tsunodan kohdalla liian korkeaksi. Japanilaisen tulisi palata perusasioihin ja rauhoittua hieman.

Eetu Lehtonen: AlphaTauri. Red Bullin emotalli on vielä neljänkin osakilpailun jälkeen melkoinen mysteeri, sillä kauden avauskilpailussa Bahrainissa heidän vauhtinsa oli erinomaista. Tuntuu, ettei italialaistiimi saa millään raavittua kasaan ehjää ja ongelmatonta viikonloppua. Pierre Gasly sai sentään Barcelonasta raavittua yhden pisteen.

FLOP 1

Juuso Koivumäki: Red Bullin taktiikka. Espanjasta tuli Unkarin toisinto, kun Lewis Hamilton ja Mercedes kaatoivat saavillisen kylmää vettä Red Bullin niskaan. Tallin olisi pitänyt reagoida välittömästi, kun Hamilton tuli sisään hakemaan uutta rengasta. Sen sijaan Red Bullista jäädyttiin ja Hamilton ajoi voittoon.

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolaiskuljettajan läsnäoloa oltaisiin kaivattu tänään kärkitaistelussa. Vielä autonsa kanssa hieman pulassa oleva Perez ajoi todella heikon aika-ajon, eikä pystynyt nousemaan kärkitaisteluun tämän seurauksena. Viime kaudella osakilpailun voittanut Perez ei ole vielä piinapenkissä, mutta kello tikittää. Hamilton on tätä menoa karkaamassa horisonttiin hyvinkin nopeasti.

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Meksikolaisen alkutahdit Red Bullilla ei ole näyttänyt juurikaan sen paremmalta, mitä hänen edeltäjänsä pystyivät esittämään. Perez kyllä välillä väläyttelee vauhtiaan, mutta tasaisuus ja onnistumiset oikeassa paikassa oikeaan aikaan ovat jääneet puuttumaan. Red Bull ei pysty tälläkään kaudella haastamaan valmistajien tittelistä, mikäli kärjessä on aina kaksi Mercedestä, Red Bullin yhtä vastaan.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.