Jos joku olisi väittänyt ennen Italian legendaarista kisaviikonloppua, että palkintokorokkeella kuultaisiin Italian kansallishymni sunnuntain päätteeksi, olisin pitänyt häntä hulluna.

Ferrari on tulessa oleva nelipyöräinen roskalava, Antonio Giovinazzin asettaminen kolmen parhaan joukkoon olisi ollut vähintäänkin uhkarohkeaa ja Alpha Tauri tarvitsisi koko maailman onnen puolelleen.

Onneksi maailma oli anteliaalla tuulella. Pääsimme seuraamaan sunnuntaina ehkä hybridiaikakauden jännittävintä kilpailua. Rangaistuksia, kolareita ja oikeaa kilvanajoa voitosta. On aika poimia ruusut naapurin kukkapenkistä sekä kaivaa risut takapihalta, ja antaa jakaa ne osallistujien kesken.

Ruusut

Kevin Magnussen: Tämä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun kilpailun keskeyttänyt kuljettaja saa osakseen näin paljon suitsutusta. Karu fakta on kuitenkin se, että ilman tanskalaisen teknistä ongelmaa ei kilpailu saa toivottua maustetta sekoittamaan soppaa. Varikkosuora pysyy auki ja Lewis Hamilton köröttelee totutusti murskavoittoon. Kiittäkäämme siis Ferrarin epäluotettavaa voimayksikköä sunnuntain tapahtumista.

Pierre Gasly: ”La magie Gasly” luki L’Èquipen kannessa maanantaina ja syystäkin. Gasly on todistanut tällä kaudella kaikille kuuluvansa F1-sarjaan. Ranskalainen sysättiin nokkimisjärjestyksen pohjalle Red Bullilla, kun talli päätti pudottaa hänet kakkostalliin jo viime kauden puolivälissä. Gasly on sen jälkeen niittänyt tulosta tasaiseen tahtiin nappaamalla kaksi palkintosijaa, joista yksi oli eilinen voitto.

Monza tuntuu myös kohtelevan Alpha Tauria hyvin. Tämä oli jo tallin toinen voitto kotiradallaan. Vuonna 2008 korkeimmalle korokkeelle asteli muuan Sebastian Vettel. Gaslyn suorituskyky osoittaa, että Red Bullin kakkoskuljettajan ongelmat eivät ole peräisin ajotaidosta.

McLaren: Brittitalli jatkaa nousujohteista kehityskäyräänsä nappaamalla jo kauden toisen palkintosijansa. Yksi kierros lisää ja talli olisi saattanut ottaa ensimmäisen voittonsa Formula ykkösissä sitten Jenson Buttonin vuonna 2012 Brazilian osakilpailussa. Talli oli vahvoilla jo lauantaina, kun Carlos Sainz ajoi itsensä kolmanteen lähtöruutuun.

Espanjalainen oli tietysti lievästi pettynyt toiseen sijaan, mutta laajempi kuva osoittaa suurta parannusta legendaarisessa brittitallissa. McLaren on valmistajien pisteissä tällä hetkellä kolmantena. Vuodenvaihteessa uuden kuljettajan sekä moottorin saava brittitalli voi todellakin haastaa Red Bullia ensi kaudella.

Williamsin perhe: Kaiken juhlinnan lomassa tapahtui myös jotakin haikeaa. Legendaarinen Williamsin perhe väistyy moottoriurheilun kuningassarjasta ja jättää perintönsä tuntemattomien amerikkalaissijoittajien käsiin. Itse jäähyväiset olivat loistavasti järjestetty.

Molemmat kuljettajat lähettivät tunteikkaat viestit kilpailun päätyttyä tallipäällikölleen Claire Williamsille sekä tallin luojalle Frank Williamsille. Clarie sai myös lähettää kuljettajakaksikon kohti lähtöruutuja ennen kilpailua. Williamsin legendaarinen sukunimi jää iäksi kunniapaikalle osaksi F1-sarjan historiaa. Hankalista vuosista huolimatta, on Williams yksi suurista.

Risut

Ferrari: Mamma mia mikä katastrofi. Ensin Sebastian Vettel ei pääse edes ensimmäisestä aika-ajosta jatkoon ja sitten kilpailussa hajoavat jarrut. Charles Leclercin kisavauhti ei ollut mistään kotoisin ja kaiken kruunasi iso törmäys seinään. Italialaistalli ui syvissä vesissä. Tulevan viikonlopun juhlakilpailu ajetaan Ferrarin onneksi ilman katsojia. Muuten punainen auto luultavimmin hukkuisi buuauksiin.

Valtteri Bottas: Kun ei riitä, niin ei riitä. Suomalainen otti jälleen heikon lähdön ja pilasi kilpailunsa samalla. Selkeyttä karmaisevaan ensimmäiseen kierrokseen ei olla vielä artikkelin kirjoitushetkellä saatu, mutta ulosajokierroksen suuri virhe ei ainakaan hyvää tehnyt. Toki kärsi myös auton ylikuumenemisesta. Karu fakta on kuitenkin se, että näillä otteilla ei mestaruutta voiteta.

Red Bull: Reissu Monzaan oli pelkkää osien kulutusta energiajuomatallin kohdalla. Vauhti oli hidasta läpi viikonlopun ja sen kruunasi pyöreä nolla pistesarakkeessa. Alex Albon hölmöili itselleen aikasakon sekä vahingoittuneen auton. Max Verstappen oli epätyypilliseen tapaan todella hidas. Hänen päivänsä loppui lyhyeen teknisen vian takia.

”Isoveli” joutui katsomaan vierestä, kun kakkostalli Alpha Tauri oli paikalla keräämäässä murut, jotka Mercedes tarjosi hopealautasella. Albonin olkapäillä on tällä hetkellä sellainen King Kong, että se purkautuu ulos hätiköitymisenä radalla. Red Bullilla on edelleen toiseksi paras paketti kokonaisuudessaan, mutta ero Mercedekseen on kuin yö ja päivä.

Racing Point: Talli hyväksyi tuomionsa jarrujen jäähdytysputkien suhteen. Se olikin paras päätös, minkä brittitalli teki tänä viikonloppuna. Sérgio Perezin kilpailu pilattiin huonolla varikkopysähdyksellä ja Lance Stroll sössi itseltään uran ensimmäisen voiton. Palkintosijoitus oli Racing Pointille toki tervetullut tulos, mutta rahkeet olisivat riittäneet kyllä parempaankin. Tallia pidättelee tällä hetkellä he itse.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff kiteytti Italian GP:n parhaiten. ”Tämä oli tappio meille, mutta voitto F1-sarjalle”. Gaslyn tuhkimotarina on yksi monista syistä, miksi skeptisimmätkin kannattajat palaavat aina kuitenkin vastaanottimien ääreen sunnuntaisin.

Tietysti samanlaista toimintaa toivoisi lisää, mutta ei makeaa mahan täydeltä. Seuraavaksi vuorossa on kokonaan uusi rata F1-sarjalle. Sanoisin, että moottoriurheilun kuningassarja lunastaa potentiaalinsa tällä hetkellä lähes täydellisesti.