Steiermarkin GP:n ennakko – onko Mercedes pulassa?

© Kuva: Getty Images

Tuleva viikonloppu on historiallinen Formula ykkösille: sarja järjestää ensimmäistä kertaa kaksi kilpailua samalla radalla peräkkäin. Jos viime sunnuntaita on uskominen, luvassa on puolitoistatuntia pelkkää kisahuumaa.

Mutta mitä jos mikään ei muutukkaan? Red Bull ja Lewis Hamilton tuskin olisivat tyytyväisiä viime viikonlopun toistolle. Fanit olisivat varmasti haltijoissaan, jos radan tapahtumat mimikoisivat edes hieman sunnuntaina nähtyä draamaa.

Jos jätämme luonnonvoimat laskuista pois, (viikonlopulle on luvattu sadetta) niin mitkä tekijät voisivat sekoittaa pakkaa? Aloitetaan tuoreesta voittajasta.

Valtteri Bottas varmasti toivoo tulosten pysyvän samana. Suomalainen kruisaili lähes suvereeniin voittoon tallikaveri Lewis Hamiltonin pudotessa palkintokorokkeen ulkopuolelle. Hopeanuolten viikonloppua synkisti kuitenkin vaihdelaatikko-ongelmat. Kuljettajia kiellettiin ajamasta kanttikivien yli, mikä hidasti vauhtia huomattavasti. Tallin mukaan sensoriongelmaan ei ole nopeaa ratkaisua.

– Huomasimme perjantaina Valtterin autossa olevan häikkää, kommentoi Mercedeksen ratainsinööri Andrew Shovlin Motorsportille. Sama ongelma toistui myös lauantaina, joten osasimme odottaa sen ilmenevän kilpailussa. Kyseinen ongelma näyttää kuuluvan automme rakenteeseen, joten kysymys ei ole ilmeneekö ongelma, vaan milloin se ilmenee.

Valtteri Bottas nappasi kauden ensimmäisen voittonsa Itävallassa (Kuva: Getty Images)

Shovlinin mukaan vika ei ole yksinään vaihdelaatikossa: Kanttikivien tärinä lähettää pulsseja auton rungon läpi, mikä häiritsee sensorin toimintaa.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff uskoo, että ongelma saadaan kuriin. Hänen mukaansa Spielbergin rata korostaa ongelmaa.

– Radan kanttikivet ovat vaarallisia autoille, Wolff sanoi. Tämä on hieno rata, mutta jos ajat liikaa niiden päältä, vahingoitat jousitusta. Mutta koska se on säännöissä sallittua, haluavat kuljettajat ottaa kaiken radasta irti.

Red Bull kärsi myös teknisistä vioista: molempien kuljettajien työpäivät päättyivät keskeytykseen. Tämä vääristää kuitenkin sitä, kuinka hyvässä asemassa molemmat kuljettajat olivat ennen iltapäivän ennenaikaista päätöstä.

Max Verstappen ajoi toisena kovemalla rengasseoksella ennen teknistä vikaansa. Hollantilaisen strategia olisi luultavasti heittänyt jonkin sortin kapuloita Mercedeksen rattaisiin. On kiinnostavaa nähdä, jatkaako Red Bull samalla strategialla myös tulevana viikonloppuna.

Myös Alexander Albonilla on näytön paikka. Thai-kuljettaja oli lähestymässä ensimmäistä voittoaan ennen kolarointia Hamiltonin kanssa. Albon oli lievästi sanottuna ärtynyt tapahtuneesta. Olisiko tämä tarvittava motivaattori piiskaamaan Albonin haastamaan Mercedekset?

Ferrarin avaus oli sanalla sanoen lattea. Totta, Charles Leclerc raahasi autonsa maaliviivan yli toisena, mutta tulos maaritteli italialaistallia huimasti. Saksalaiskuljettaja Sebastian Vettel oli yllättynyt, että hän pyörähti auton kanssa vain kerran. Kuvamateriaalien perusteella saksalainen ei liioitellut:

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Talli saa kuitenkin kaivatun päivityksen autoonsa etuajassa. Ferrarin mukaan uudet osat vaikuttavat auton aerodynamiikkaan, missä talli hävisi noin kolme kymmenystä Mercedekselle. Ehkä tällä kertaa Vettelkin yltää aika-ajon viimeiseen osioon.

Ferrarille uusi yritys samalla radalla on loistava tapa verrata uuden päivityksen toimivuutta. Mutta se voi olla hyväksi myös pienemmille talleille, jotka voivat oppia tuoreista virheistä.

Molemmat Haas-kuljettajat keskeyttivät jarruvian vuoksi. Tallilla on ollut mahdollisuus tutkia jarrujen jäähdyttämistä uudelleen ja käyttää opittua tietoa hyväksi tulevana viikonloppuna.

Williamsin George Russellin autoon joudutaan asentamaan uusi voimanlähde. Brittikuljettaja joutui keskeyttämään sunnuntaina moottorivian takia. Russell ei saa rangaistusta, mutta todennäköisyys pudota myöhemmin lähtöruudukossa kasvaa huomattavasti.

Kuva: Getty Images

F1-talleilla on tällä hetkellä käytössä vain kaksi voimanlähdettä tälle kaudelle. Määrä kasvaa, jos kausi saa jatkoa. On huolestuttavaa jos osia täytyy korvata heti ensimmäisen viikonlopun jälkeen.

Williamsin vauhti oli positiivinen yllätys viime kauteen verrattuna. Tallin tavoite on saada Russell jatkoon ensimmäisestä aika-ajosta.

Muuten erot ovat marginaalisia. Tallit ymmärtävät rataa paremmin ja kuljettajat pääsevät vauhtiin nopeammin. Red Bull Ring on edelleen vaativa autoille ja ohitusmahdollisuuksia löytyy ympäri kierrosta. Jos mukaan lisää sateen, niin mahdollisuudet toiselle klassikolle ovat suuret.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.