Formula 1 -sarja markkinoi viime viikolla voimakkaasti uutta virtuaalikisaviikonloppuaan. Virtuaalikilpailun tarkoituksena oli ajaa oikea F1-kilpailu netin välityksellä F1 2019 -tietokonepelissä. Yritys liittyä e-urheilumaailmaan ei olisi voinut paljoa enempää kuitenkaan epäonnistua.

Bahrainin virtuaalisen GP:n ennakoissa kisaa hehkutettiin isosti. Tiedotteessa puhuttiin, että mukana olisi useita nykyisiä Formula 1 -tähtiä. Lopulta kisaan saatiin yksi ja puoli kuljettajaa. Williamsin tulokas kuljettaja Nicholas Latifi ja McLarenin Lando Norris, joka ei pystynyt edes osallistumaan aika-ajoihin teknisen ongelman takia. Kilpailusta hän putosi kertaalleen pois, minkä ajan tekoälyn ohjaama kuljettaja ajoi Norriksen McLarenia.

Virtuaalikilpailulla oli iso potentiaali. Olisi ollut mielenkiintoista seurata, miten F1-kuljettajat pärjäävät toisilleen F1-videopelissä. Vaikka kaikkia ei olisi mukaan saatukaan, mielenkiintoa olisi lisännyt entisten kuljettajien saaminen tapahtumaan. Niitä toki oli, kun Johnny Herbert, Anthony Davidson, Esteban Gutiérrez, Stoffel Vandoorne ja Nico Hülkenberg olivat mukana.

Siltikin kisaan saatiin vain seitsemän kuljettajaa, jotka ovat ajaneet kilpaa oikealla F1-autolla. Heidän lisäkseen lähtöruudukosta löytyi muutamia alempien formulaluokkien kuljettajia, mutta loput olivat aivan hädässä kerättyjä ja kiinnostavuudeltaan ö-luokan valintoja. Tuskinpa ketään formulaniiloa kiinnostaa seurata, kun Counter Strike -selostaja ajaa kilpaa entistä One Directionin laulajaa vastaan.

Sinällään siinä ei ole vikaa, että kisaan hommataan eri alojen tähtiä ja erilaisia ihmisiä. Markkinointi suunnattiin vain aika heikosti. Tiedotteissa kisaa nimenomaan hehkutettiin korvaavana tapahtumana F1-ihmisille. Loppujen lopuksi se varmaankin kiinnosti enemmän ihmisiä, jotka eivät ole niin perillä F1:stä, vaan sellaisia, jotka tunnistavat vierailevia tähtiä muista yhteyksistä.

Jos valinnat kuljettajien osalta menivät jo päin sitä itseään, ei teknisestä toteutuksesta voi olla eriävää mieltä. Kuten jo aiemmin mainittua, Lando Norris putoili linjoilta useamman kerran. Kisaa ei päästy syystä tai toisesta aloittamaan lähellekään ajallaan. Niinpä kesken lähetyksen ilmoitettiin, että kisan pituus pudotettiin oikean kilpailun 50 prosentista 25 prosenttiin.

Koko lähetyksestä jäi maku, että se oli tehty kahden markan studiossa lainavälineistöllä. Kisaohjaus oli surkeaa, eikä itse kilpailusta saanut kunnon kokonaiskuvaa. Jos F1 aikoo jatkaa virtuaalikilpailuja aikeittensa mukaisesti tulevina viikonloppuina, en odottaisi hirveää yleisöryntäystä vastaanottimien eteen. F1 epäonnistui e-urheilukokeilussaan täysin.