F1-mestari avasi jälleen moottoriturpansa – latasi vuodatuksen nykyformuloiden säännöistä

© Kuva: Getty Images

Takavuosien F1-maailmanmestarin Jacques Villeneuven mielestä kuninkuusluokassa on nykyisin liikaa sääntöjä, jotka estävät kuskeja ajamasta tosissaan kilpaa.

F1-kilvoittelu ei ole enää aivan yhtä hurjaa ja riskialtista kuin ennen. Kilvanajoa hillitsee paksu sääntökirja, joka on tiukentunut entisestään vuosien saatossa.

Erityisen tiukassa syynissä ovat nykyisin ohitustilanteet, jossa kuskit yrittävät painaa toisistaan ohi lähes toistensa kilpureita hipoen.

Värikkäistä lausunnoistaan tunnetun Villeneuven mukaan touhu on mennyt formuloissa jo liiankin pikkutarkaksi.

Kuten arvata saattaa, kanadalainen haikailee paluuta niihin kuuluisiin vanhoihin hyviin aikoihin.

– Nykypäivänä sääntöjä ja tuomioita on liikaa. Pieninkin tilanne on pakko analysoida. Ennen oli paljon helpompaa, kun kaikki jätettiin kuskien vastuulle äärimmäisimpiä tilanteita lukuun ottamatta. Radalla oli silloin vähemmän valitusta, vuoden 1997 mestari avautui Auto Plus -julkaisulle.

– Pystyimme kostamaan. Jos toinen kuski ärsytti tahallaan, hänelle pystyi antamaan samalla mitalla takaisin seuraavalla kierroksella. Nyt nämä teot ovat tukahdutettu. Ennen kuskit eivät tukkineet toistensa tietä suorilla. Ensimmäinen niin tehnyt oli Jarno Trulli ja myöhemmin Michael Schumacher, Villeneuve nurisi.