Red Bullin F1-neuvonantaja Helmut Marko heittää piikikkäitä kuitteja tallinsa entisen moottorikumppanin Renaultin suuntaan.

Red Bullin ja Renaultin takavuosina menestyksekäs, mutta V6-aikakaudella tuskainen yhteistyö tuli päätökseensä 13 kauden jälkeen vuoden 2018 lopussa. Red Bull jatkoi matkaa Hondan kanssa, Renaultin varustaessa McLarenin ohella oman tehdastallinsa.

Red Bull juhli tällä kaudella kolmea osakilpailuvoittoa japanilaismerkin kanssa, mutta ennen kaikkea yhteistyö sujui huomattavasti hedelmällisemmin kuin aiempina vuosina. Red Bull kehui useaan otteeseen Hondaa yhteistyökykyiseksi partneriksi, Renault-vuosina vastaavaa ei juuri kuultu.

Samalla Renaultin oma tehdastalli koki mahalaskun. McLaren suoriutui kaudesta 2019 hyvin, mutta ranskalaisten oma tiimi oli sarjassa vasta viides, tulosten ollessa kaikkea muuta kuin toivotunkaltaisia.

Renault ylensi alkuvuodesta F1-legendan Alain Prostin neuvonantajan roolista tallin operatiiviseksi johtajaksi. Vastaavaa titteliä piti hallussaan myös Niki Lauda Mercedeksellä ennen kuolemaansa.

Prost ei ainakaan ensimmäisellä kaudellaan onnistunut jälleenrakentamaan Renaultin projektia. Marko analysoi asiaa motorsport.comille.

– Tällä tasolla asioita ei voi tehdä puolivillaisesti. Kaikkien johtohenkilöiden täytyy olla sataprosenttisesti sitoutuneita projektiin. Jos mukana ei ole taloudellisia panoksia, eivät johtajatkaan tee kaikkea täysillä, Marko toteaa.

Prost pyöritti omaa F1-talliaan 1997-2001. Nelinkertaisen maailmanmestarin ajotaidot eivät kuitenkaan auttaneet tallin johdossa, vaan suurista taloudellisista panostuksista huolimatta talli kaatui lopulta konkurssiin verrattain heikkojen suoritusten myötä. Renaultin talliin Prostilla ei ole omistussidettä.