Kimi Räikkösen nousu maailmanmestaruuteen avautui Lewis Hamiltonin mystisen ongelman kautta – britin tekosesta pyörii valheellinen väittämä, joka on syytä korjata

© Kuva: Getty Images

Kimi Räikkösen nousu maailmanmestaruuteen kaudella 2007 on yksi formulahistorian suurimmista uroteoista. Lewis Hamiltonin takeltelu kauden ratkaisuhetkillä ei ole unohtunut.

Tulokaskuskina sensaatiomaisen kauden ajanut nuori britti oli jo tarttunut tukevasti kiinni MM-titteliin kaksi osakilpailua ennen kauden päätöstä. Sitten kaikki meni kuitenkin katastrofaalisella tavalla pieleen.

Kiinassa Hamilton jäi nololla tavalla jumiin hiekkaesteeseen yrittäessään ajaa varikolle renkaanvaihtoon. Räikkönen voitti, venyttäen mestaruustaiston kauden päätösosakilpailuun Brasiliaan.

Vanhan pistekaavan aikakaudella Hamilton oli silti lähes varma mestari. Britillä oli pisteitä 107, Fernando Alonsolla 103 ja Räikkösellä 100. Hamiltonille riitti siis perussuoritus McLarenilla titteliin.

Hamiltonin hermoilu näkyi avauskierroksella, kun hän rysäytti melkein Alonson päälle. Putoaminen kahdeksanneksi ei ollut katastrofi, muutamassa kierroksessa hän nousi jo kuudenneksi.

Sitten iski katastrofi. Vaihteet katosivat, ja Hamilton mateli tuskastuttavan kauan radan vierttä ennen kuin matkanteko jatkui. Se käänsi kuitenkin edun Ferrarille ja Räikköselle, pedaten nousun maailmanmestaruuteen vain yhden pisteen erolla.

Hamiltonin autoon iskenyt tekninen vika on edelleen mysteeri, mutta eräs valheellinen väittämä kiertää sitkeästi internetin keskustelupalstoilla. Britin onboard-kamerasta kuvattu video näyttää miehen painavan nappia ongelmahetkellä.

Olettamus videon perusteella on, että Hamilton olisi itse painanut nappia saaden vaihteet katoamaan. Tämä on kuitenkin väärä väittämä, ja siksi se olisi syytä kitkeä kokonaan pois. Syy painallukselle on looginen ja jokaiselle kuljettajalle rutiininomainen toimenpide.

Tähän asiaan selvyyttä luo Paalupaikka-podcastin uusin jakso. Jakson lopussa muistellaan legendaarisia Brasilian osakilpailuita, ja tähän Hamilton-väitteeseen lyödään faktat tiskiin.

Kuuntele jakso alta tai klikkaa auki Spotify tästä. Brasilian GP 2007 -muistelu käynnistyy kohdassa 37:58.

Podcastia voi kuunnella myös SoundCloudissa. Klikkaa tästä.

BRASILIAN GP:N KISASIVUT