Moottoriurheilu, ja erityisesti F1, on joutunut nykymaailmassa kyseenalaiseen valoon. Vihreiden arvojen vallitessa autourheilu joutuu perustelemaan olemassaoloaan kovemmin kuin koskaan.

Yksi vahvimmista argumenteista F1-sarjan olemassaolon puolesta on lajin tekninen edistyksellisyys. Formulat ovat tuottaneet paljon hyvää ja hyödyllistä myös siviiliautoihin.

Nykyformuloiden olennaisin kehityskohde on ollut viime vuodet voimanlähdeteknologia. Sarja siirtyi hybridimoottoreihin kaudella 2014. Äänimaisema latistui, mutta perinteisen polttomoottorin yhdistäminen sähkövoimanlähteeseen on tuonut autoihin lisää hevosvoimia ja laaja-alaisemman toimintasäteen.

LUE: F1-historian tehokkaimman moottorin hevosvoimat loksauttavat leuat auki – tällä päivämäärällä se osoitti viimeisen kerran voimansa

Hybridin sydämenä toimii MGU-H, joka pystyy hyödyntämään elektronisesti moottorin toimintaa, tuoden siihen lisätehoa. Lisäksi laite pystyy keräämään energiaa takaisin uudelleenkäyttöä varten, mahdollistaen lisätehot moottorista kriittisellä hetkellä.

Erilaisia energiankeräysjärjestelmiä ja elektronisia turboviritelmiä on nähty siviiliautoissa jo useita vuosia, mutta ne eivät ole olleet toimintatavaltaan identtisiä F1-maailmasta tutun järjestelmän kanssa. Nyt turbovalmistaja Garrett on kuitenkin kehittänyt formulamaailmaa vastaavan elektronisen turbon, joka sekä tuottaa että uudelleenkerää lämpöenergiaa talteen, tuottaen myös sitä kautta lisää hevosvoimia.

Elektroninen turbo tarjoaa autolle paremman ajo-ominaisuudet esimerkiksi kiihdytyksen suhteen, minkä lisäksi se on myös ajo-ominaisuuksiltaan taloudellisempi ja vähäkulutuksisempi.

Uusi formulatyyppinen turbo on tarkoitus tuoda tavalliseen siviiliautotuotantoon 2021. Aluksi se on erikoisvaruste kalliimman hintaluokan autoissa, mutta sen uskotaan valuvan vähitellen alas kattamaan kaikenlaiset uudet automallit.

Katso Garrettin selitevideo alta tai tästä.