F1-kuskien haalarit ällistyttävät – paino lähes olematon, muutos tapahtunut vain parissa vuodessa

© Kuva: Getty Images

Formula ykkösissä suorituskykyä pyritään maksimoimaan äärimmäisyyksiin menevien yksityiskohtien avulla. Tästä erinomaisena esimerkkinä käyvät kuljettajien ajohaalarit.

Vaikka F1-autojen tulee painaa tätä nykyä 743 kilogrammaa kuljettajan kanssa, ei se silti tarkoita lepsuilua irtogrammojen poisviilaamisesta mitä mielikuvituksellisimmista paikoista.

F1-autot melkoisia möhkäleitä muihin kilpureihin verrattuna – katso havainnollistava vertailukuva

Yksi suurimman ”laihdutuskuurin” viime vuosina ottanut yksittäinen asia tai esine on ajohaalari. Kun vielä vielä kymmenen vuotta sitten tulenkestävä ajoasu painoi jo tuolloin kevyn oloiset 1500 grammaa, on painoa saatu viilattua entisestään. Nyt painoa on hämmästyttävästi vain 700 grammaa.

Ajoasuja valmistava Puma on esimerkiksi suunnitellut uusiksi haalarin vetoketjun. Luovuus on kukkinut, esimerkiksi vetoketjun sulkijasta on leikattu pois kaikki ylimääräinen irtogrammojen poistamiseksi. Tällä keinoin haalareista saatiin pois kaksi grammaa. Vastaavia ratkaisuja on tehty myös muilla osa-alueilla.

Aivan mitä tahansa haalareille ei voi kuitenkaan tehdä. Siitä pitävät huolen kansainvälisen autoliiton FIA:n tiukat turvallisuusvaatimukset. Haalareiden täytyy suojata kuljettajia paitsi tulelta, myös ehkäistä heitä palovammoilta.

Formula 1 julkaisi ensimmäiset kuvat kauden 2021 autosta – tuulitunnelitestit antaneet lupaavia merkkejä

Lähde: Autosport

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale