Kylmääviä lukuja: Honda joutui kulkemaan melkoisen via Doloran ennen kauan kaivattua voittoa – takaiskujen lista kattava

© Kuva: Getty Images

Hondan pitkä synkkä vaellus tuli päätökseensä sunnuntaina Itävallan GP:ssä, kun Max Verstappen ajoi japanilaismerkille sen uuden tulemisen ensimmäisen voiton.

Honda nappasi voiton 90:nnellä yrittämällään. Kolme ensimmäistä kautta sujuivat tragikoomisen kuuluisasti McLarenin kanssa. Parhaaksi sijoitukseksi välit tulehduttaneella yhteisellä taipaleella luonnistui viides.

Honda voitti vihdoinkin, Red Bullin kanssa – näin McLaren-leirissä asiaan suhtauduttiin

Seuraavana vuonna talli hyppäsi Red Bullin leiriin. Junioritalli Toro Rossolla napattiin yksi nelossija ennen kuin emotallikin uskaltautui lopulta yhteistyöhön. Se palkittiin, sillä Verstappen on ajanut tällä kaudella joka kerta viiden parhaan joukkoon, nousten jo kolmesti palkintojenjakoon.

Honda-pomo onnesta soikeana ensimmäisestä F1-voitosta 13 vuoteen – ”Tuntuu kuin uudelta alulta”

Hondalla on nyt siis GP-voittoihin yltänyt voimanlähde, mutta ilman suuria takaiskuja se ei sitä onnistunut kehittämään. Varsinkin McLaren-aikoina lähtöruuturangaistukset olivat valitettavaa arkipäivää.

F1-toimittaja Philip Horton laski kylmäävät tilastofaktat Hondan tuskien taipaleesta. Lähtöruuturangaistuksia on kertynyt hurjat 805 kappaletta, minkä lisäksi Honda-voimanlähteellä ajaneet kuljettajat ovat ”saavuttaneet” kaksi varikon läpiajorangaistusta, 10 sekunnin stop & go -rangaistuksen sekä yhdeksän ”porukan perälle” -rangaistusta, jotka ovat myös seurausta voimanlähteen osien liian tiheästä vaihtamisesta.