Mercedeksen strategiapomo James Vowles myönsi laatineensa suunnitelman, jonka tarkoituksena oli huijata Sebastian Vetteliä valitsemaan epäsuotuisia asemia radalla Azerbaidzhanin aika-ajoissa.

F1-sarjan kärkitallien välisen taistelun marginaalit ovat äärimmäisen pieniä, eikä yhtäkään etua voi jättää käyttämättä.

Strateginen peli nousee usein jopa kaikista tärkeimpään osaan ratkaistaessa kisaviikonlopun voittajaa.

Mercedes paljasti keksineensä varsin ovelan taktiikan Bakun aika-ajoissa varmistaakseen Valtteri Bottakselle ja Lewis Hamiltonille eturivin paikat sunnuntain kilpailun lähtöruudukkoon.

Suunnitelma sai alkunsa saksalaistallin strategianerojen havainnoista niin sanotun ”vetoavun” suosimisesta aika-ajoissa.

– Shanghaissa näitte meidän lähtevän liikkeelle hyvin myöhässä, eivätkä muut autot saaneet tehtyään kierrostaan, sillä he odottivat niin ahkerasti vetoapua ja lippu ehti tulla ennen kuin he ehtivät aloittaa kierrostaan, Vowles taustoitti GP Fansille.

[readmore from=”mercedes”]

– Bakussa olimme hyvin tietoisia siitä, että tämä ilmiö saattaisi hyvinkin ratkaista sen, onko paalulla vai ei. Päätimme siis lähettää automme radalle hieman aiemmin, mikä veti koko autoletkan taaksemme, strategiapamppu paljasti.

Taktiikka toimi mainiosti, vaikka siinä olikin mukana todella paljon epäonnistumisen riskiä.

– Teimme vielä harjoituslähdön vain siksi, ettemme joutuneet jonon kärkeen. Tunsimme ilmiön olevan niin voimakas. Tämä oli valtavan riskin ottoa ja ylitimmekin lopulta maaliviivan vain sekunteja ennen lippua, Vowles taivasteli.

– Tässä tilanteessa se kuitenkin toimi. Siirryimme vasemmalle puolelle radalle ja muut autot menivät ohi. Vettel johti letkaa, eikä hänellä ollut vetoapua tällä kertaa. Se mahdollisti mukavan aseman kilpailijoiden takana meidän autoillemme. Hyödyimme hyvästä vedosta ja rata-asemasta, Mercedes-strategikko hehkutti.

Lähde: GP Fans