Fernando Alonson karsiutuminen Indy500-kilpailusta on ollut yksi viime päivien puhutuimmista aiheista moottoriurheilumaailmassa. Espanjalaiselle on naureskeltu, mutta julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella espanjalainen oli tekemättömän paikan edessä.

Uutistoimisto AP:n julkaisema kattava artikkeli kertoo seikkaperäisesti, miten pahasti kuutamolla Alonson talli McLaren oli Indyn haasteisiin. Kaiken huomioon ottaen ei ollut mikään ihme, että Alonson tie nousi pystyyn jo aika-ajokarsinnassa.

[readmore from=”Indy500″]

Ongelmat olivat paikoin tragikoomisen kuuloisia. Kun ensimmäiset ovaalitestit käynnistyivät huhtikuussa, ei McLarenilla ollut antaa Alonsolle rattia autoonsa. Talli oli havahtunut oleellisen osan puuttumiseen liian myöhään, ja lopulta toimitusjohtaja Zak Brownin kontakteilla uusi ratti hankittiin pikavauhtia. Tämä oli kuitenkin pelottava merkki, mitä tuleman piti.

Paluun Indianapolikseen vuosikymmenten tauon jälkeen tehnyt talli osti auton ja palvelunsa Carlinilta, joka liittyi itse IndyCar-sarjaan vasta viime vuonna. Kahden kokemattoman liitto sujui haparoiden, mikä aiheutti ylimääräistä päänvaivaa molemmille osapuolille.

Carlinin oma henkilöstö ei ollut riittävä avustamaan tallin kolmatta autoa, joten Alonsolta puuttui osaava mekaanikkojen joukko ympäriltään.

Esimerkki yhteistyön vaikeudesta tulee hyvin ilmi auton värityksestä. Carlin oli maalannut Alonson auton vääränsävyisellä oranssilla, minkä vuoksi McLaren joutui itse maalaamaan auton uusiksi. Sama koski Alonson vara-autoa, joka oli maalaamatta uusiksi vielä Indy-harjoitusten alkaessa.

Alonson ajaessa ulos varsinaisella kisa-autollaan McLarenin aikataulu meni sekaisin, kun keskeneräisenä maalausta odottaneen auton olisi pitänyt olla ratakunnossa. Alonso menetti tämän seurauksena yhden kokonaisen testipäivän.

Alonson testit Indyssä sujuivat takkuillen, sillä tallille kaikki oli uutta. Aika-ajoihin lähdettäessä talli ei ollut löytänyt Alonsolle edes optimaalisia säätöjä.

Aika-ajoissa Alonson ensimmäinen yritys meni pilalle pienen rengasrikon seurauksena. Potentiaalisesti erittäin vaarallinen tilanne jäi McLarenilta huomaamatta, sillä talli oli hankkinut käyttöönsä vääränlaiset mittaussensorit.

Jouduttuaan ”Bumb Day” -karsintavaiheeseen McLarenin leirissä heräsi paniikki. Talli hankki tässä vaiheessa apua kaikilta ja kaikkialta, saaden käyttöönsä toisten tallien käyttämät säädöt autoihinsa.

Talli onnistui mokaamaan tässäkin.

Ensimmäinen testiyritys meni pipariksi, kun Alonson auto pohjasi valtavasti aiheuttaen melkoisen kipinäsuihkun. Syyksi paljastui klassinen mutta huipputasolla anteeksiantamaton virhe. Mekaanikot olivat säätäneet auton eurooppalaiseen tapaan metrisysteemiä hyödyntäen, kun tiedot oli annettu amerikkalaiseen tapaan tuuma-mittayksikköjärjestelmällä.

Lisäksi Alonson auton vaihdelaatikon välitykset säädettiin väärin, ja säätöjen mahdollistamasta potentiaalisesta huippunopeudesta jäätiin ratkaisevat pari km/h. Lopulta Alonso karsiutui ensimmäisenä autona, vain 0,030 km/h erolla.

Katastrofin seurauksena McLarenin Indy-hanketta johtanut Bob Fernley jätti tehtävänsä (uutinen).