F1-autojen jarrut ovat tekninen taidonnäyte – ero siviiliautoon massiivinen

© Kuva: Getty Images

F1-auto on insinööriyden taidonnäyte. Yksi vähän huomioitu, mutta tärkeä osa menopeliä ovat jarrut.

Jarrut joutuvat koville kilvanajon yhteydessä, tarvitsivatpa kuskit niitä sitten pitkän suoran päässä tai syheröisellä osuudella.

Lyhentyneet jarrutusmatkat ovat olleet yksi merkittävimmistä syistä, miksi kierrosajat ovat parantuneet huimasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Tähän on vaikuttanut paitsi tehostunut aerodynamiikan hyödyntäminen, myös jarrulevyjen kehitys.

Jarrujen lämpötila nousee pahimmillaan yli 1500 celsiusasteen. Pitääkseen yllään toimintakykyään jarrujen jäähdytykseen on panostettu viime vuosina. Materiaalimuutosten ohella tästä on nähtävillä fyysisestikin nähtäviä todisteita.

Modernin F1-auton jarrulevyssä on lukuisia, tarkalleen 1400, pientä reikää, jotka lisäävät jarrulevyn pinta-alaa, tehostaen siten sen jäähtymistä ilmavirrassa. Reikien määrä on noussut vuosi vuodelta, esimerkiksi 2006 reikiä oli vain sata kappaletta. Katso vertailukuva täältä

Vaikka jarrujen tuottama pysäytysvoima vastaa jopa 2100 kW:ta (F1-auton teho on noin 750 kW), ei jarruja ole silti painolla pilattu. Yksi jarrulevy painaa noin 1,2 kiloa. Tavallisen siviiliauton vastaavan osan paino on jopa seitsemän kiloa, jarrutustehon ollessa huomattavasti pienempi.

>>> Osallistu kisaan ja voita Alfa Romeo Racing -tuotepaketti!