SuomiF1:n toimitus arvioi Kiinan GP:n topit ja flopit – Räikkösen tulos sykähdytti, Ferrarin taktiikalle risuja

© Kuva: Getty Images

SuomiF1-sivuston toimitus purki F1-sarjan historian tuhannennen osakilpailun Kiinan GP:n kovimmat onnistujat ja räikeimmät alisuorittajat. Mercedeksen dominanssi ja Kimi Räikkösen pistesija keräsivät kehuja, Ferrarin strategian tehottomuus hämmensi.

Lue aiempien kilpailuiden topit ja flopit täältä.

TOP #1

Juuso Taipale: Mercedes. Historiallisen murskaavasti kautensa aloittanut Hopeanuoli on lyönyt vastustajilleen (Ferrari) luun kurkkuun. Kiinassakaan talli ei jättänyt selittelyille sijaa, vaan dominoi koko viikonloppua suvereenisti. On se helppoa, kun kaikki toimii.

Juuso Koivumäki: Alexander Albon. Lauantaina aamulla rusikoi autonsa ajokelvottomaksi eikä päässyt osallistumaan aika-ajoihin. Kisaan startti varikolta koko porukan viimeisenä ja uskomaton nousu MM-pisteille Toro Rossolla. Hattua päästä.

Tuukka Hyttinen: Mercedes. Hallitseva mestaritalli osoitti jälleen kerran, miksi on edelleen kuninkuusluokan kiistaton ruhtinas. Vaikka Valtteri Bottas menettikin lähdössä johtoasemansa Lewis Hamiltonille, oli tallin strategia itsessään jälleen täysin virheetön. Renkaiden hallinta ja varikkopysähdykset hoidettiin järjellä, eikä tuplavoittoa uhannut hetkeäkään käytännössä mikään.

Mercedeksellä ohi aihetta juhlaan Kiinan osakilpailussa sunnuntaina. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton paukuttaneet kovaa jälkeä – edellisen kerran vastaavaa vuonna 1992

TOP #2

Juuso Taipale: Alexander Albon. Lauantain harjoituksissa rytisi, ja tulokaskuski saa etsiä syyllistä peilistä. Sunnuntaina sitten nähtiinkin erinomaisen kypsä ja viisas ajosuoritus, joka palkittiin upeasti nousulla MM-pisteille. Kaikessa hiljaisuudessa Toro Rosson riveissä on kypsymässä laadukas kuljettaja, joka näillä näytöillä petaa itselleen komeaa F1-uran.

Juuso Koivumäki: Mercedes. Vakuuttava viikonloppu kokonaisuudessa. Kiinan piti olla Mersulle kompastuskivi viimeisen sektorin pitkän suoran takia, mutta Shanghain kisa kääntyikin saksalaistallin dominoinniksi. Säädöt olivat kohdillaan etenkin kakkossektorilla, jossa pystyivät repimään eroa Ferrariin. Kisassa taktinen kypsyys näkyi maltillisuutena, kun taas Ferrari panikoi minkä ehti.

Tuukka Hyttinen: Kimi Räikkönen. ”Jäämies” esitteli lempinimensä mukaisesti taas konkarikuskin kylmäpäisyyttään ajaessaan kliinisen tarkasti ja tehokkaasti kisan alusta loppuun. Erityisen komean suomalaisen suorituksesta teki nousu kärkikymmenikön ulkopuolelta pistesijalle.

Kimi Räikkösen pistesijaan johtaneet konkarimaisen puhtaat ajo-otteet innostivat kiinalaisia formulafaneja. Kuva: Getty Images

Kimi Räikkönen valotti C Morelle äkillistä ongelmaa autossaan – ”Muuten olisi voinut yrittää parempaa”

TOP #3

Juuso Taipale: Kimi Räikkönen. Kolme kisaa, kolme pistesijaa. Jäämies tekee tällä hetkellä juuri sitä, mitä Alfa Romeo häneltä odottikin sopimusta tarjotessaan. Räikkönen pitää huolen, että italialaistalli taistelee tiukasti valmistajien sarjan neljännestä tilasta.

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Räikkösen mittapuulla perusajoa, mutta juuri sitä, mitä suomalaiselta Alfa Romeolla vaaditaan. Nosti sijoja maltillisesti ja toi auton satavarmasti maaliin pisteillä.

Tuukka Hyttinen: Daniel Ricciardo. Aussikuski selvisi ensi kertaa pisteille tälle vuodelle mukavan tasaisella ajosuorituksella. Kun Renault’n tekniikka ei vaihteeksi pettänytkään, kykeni Red Bullilla kisavoitoista haastanut tähtipilotti esittelemään todellisia ajotaitojaan kokonaisen kilpailun mitalla.

Daniel Ricciardo ylsi kelvolliseen tulokseen Renault’n epävarmasta teknisestä luotettavuudesta huolimatta. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Merkkipaalusta pannukakku. Kova oli ennakkorummutus, mutta eipä jää sarjan 1000. kilpailu historiankirjoihin minään klassikkona. Tylsiä kilpailuja tulee aina silloin tällöin, mutta olisihan merkkipaalun kunniaksi voitu nähdä jotain ikimuistoista.

Homman ”kruunaa” vielä julki tullut F1-sarjan huijaus faniviestin osalta.

F1 huijaa katsojia – Twitterissä paljastui nolo manipulaatio

Juuso Koivumäki: Daniil Kvjat. Voisi sanoa, että vanha kunnon Kvjat on takaisin. Kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa mallikkaisiin suorituksiin pystynyt Kvjat teki aivan käsittämättömän ratkaisun ensimmäisellä kierroksella taistellessaan McLareneita vastaan. Pilasi oman kisansa lisäksi myös Carlos Sainzin ja Lando Norrisin kisat, mistä saikin ansaitun rangaistuksen.

Venäläisen on oltava nyt tarkkana, että mono ei heilahda jälleen takalistoon.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Italialaistalli hävisi jälleen strategisen kaksinkamppailun Mercedeksen kanssa. Saksalaiset suunnitelmat toimivat täydellisesti, mutta Ferrari päätyi täysin turhaan ratkaisuun päästäessään Sebastian Vettelin ohi Charles Leclercistä MM-haastoa ajatellen. Leclerc esitteli Bahrainin tapaan todella ärhäkkää kyytiä koko kisan, mutta Vettelin ajosta tuli heti tuskailua päästyään monacolaisen eteen.

Vaikka Ferrarin kuskipolitiikka on ollut selvä kauden alusta asti, uhrattiin Leclercin kisa tällä kertaa aivan turhan päiten.

Ferrarin toistuvat strategiatappiot Mercedekselle ovat tulleet valitettavan tutuksi kaikille F1-sarjan ystäville. Kuva: Getty Images

Karua kohtelua? Nico Rosbergilta täystyrmäys Ferrarin tylylle ratkaisulle Kiinan F1-kisassa

FLOP #2

Juuso Taipale: Haas. Aika-ajojen mokailussa otsikoihin nousi Red Bull, muttta Haasille sama moka saattoi olla kalliimpi. Tallin kisavauhti ei tällä hetkellä riitä, joten aika-ajoissa pitäisi päästä niin korkealle kuin mahdollista. Nyt niin ei käynyt, ja kisassa tultiin alaspäin. Tallin pitää nyt keskittyä oleelliseen ja ruveta keräämään pisteitä.

Juuso Koivumäki: Ferrari. Italialaistallilla aivan turhaa panikointia taktisella puolella. Punaista nappia painetaan heti, kun tilanne näyttää vähänkään hankalalta. Mercedestä vastaan ei Shanghaissa ollut jakoja, mutta talli menetti aikaa runsaasti Max Verstappenia vastaan, kun kuskien paikkoja alettiin vaihtelemaan. Sitä on paha sanoa, että olisiko Verstappen päässyt ohi joka tapauksessa toisesta Ferrarista. Siltikin Maranelloon voisi lähettää terveisiä, että nyt malttia.

Tuukka Hyttinen: Renault. Ranskalaisten tekniikka lahosi jälleen. Autojättiläisen F1-tallin päämajalla alkavat varmasti jo kravatit ja kaulukset kiristää, sillä toinen heidän autoistaan hyytyi tekniikkavian vuoksi jo kolmannessa kisassa putkeen. Luotettavuus on pian jo suorastaan hälyttävä kiire saada kuntoon, jos ei halua Alfa Romeon ja McLarenin painelevan keskikastin tiukassa kilvassa ohi ja pitkälle karkumatkalle.

Renault ei selvinnyt kisaviikonlopusta taaskaan ilman teknisestä viasta johtunutta keskeytystä. Kuva: Getty Images

Renault-pomo tyrmistyi F1-tallinsa moottoriongelmista – latasi ankaran vaatimuksen

FLOP #3

Juuso Taipale: Antonio Giovinazzi. Paljon pitää antaa anteeksi tämän viikonlopun osalta, sillä italialainen kärsi valitettavasta määrästä teknisiä ongelmia. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Giovinazzi ei ole säväyttänyt edelleenkään juuri lainkaan koko kauden aikana. Miehen pitäisi vähitellen ruveta takomaan tulosta, sillä Ferrarin juniorimyllystä on putkahtamassa ulos eräs Mick Schumacher.

Näkökulma: Onko Mick Schumacher isänsä veroinen, vai rakennetaanko satutarinaa väärin perustein?

Juuso Koivumäki: Haas. Niin nopea, mutta niin hidas. Näyttäisi siltä, että Haasilla on unohdettu, että pisteet jaetaan sunnuntaina eikä lauantaina. Aika-ajossa talli löytää hurjan vauhdin, mutta kun sunnuntai koittaa, ei vauhtia enää löydy nimeksikään. Amerikkalaistallin on keksittävä pikaisesti lääke huonoon kisavauhtiinsa.

Haas-kuski harmitteli karmeaa munausta – väitti vauhtia olleen Red Bullinkin lyömiseen

Tuukka Hyttinen: Pierre Gasly. Ranskalaisen kyvyt kuljettajana alkavat näyttää valitettavan pahasti yliarvostetuilta. Nuorukaisen alisuorittaminen on ollut karmeaa ennakko-odotuksiin nähden.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.