Kahdeksan vuoden poissaolo näkyy – yksi asia yllättänyt Kubican edellisistä ajovuosistaan

© Kuva: Getty Images

Paluun F1-karkeloihin täksi kaudeksi tehnyt Robert Kubica kokee formulamaailman muuttuneen tietyiltä osa-alueilta rajusti hänen poissaolonsa aikana.

2006-2010 F1-sarjassa BMW Sauberilla ja Renaultilla kisannut Kubica joutui sivuun lajin parista vakavan rallionnettomuuden seurauksena alkuvuodesta 2011. Tänä aikana F1-autot ovat kokeneet melkoisia muutoksia, ja Kubica on joutunut opettelemaan lajin uudet lainalaisuudet.

Nykyiset autot eroavat aerodynaamisilta ja teknisiltä ominaisuuksiltaan huomattavasti vanhoista V8-aikakauden kilpureista. Pelkän lujaa ajamisen lisäksi F1-kuskilta kysytään tätä nykyä paljon muitakin ominaisuuksia.

– Moni asia kuin ennen, mutta on myös hurjasti asioita, jotka ovat täysin eri lailla. Näin on esimerkiksi renkaidensäästelyn suhteen, Kubica kertoo racefans-sivustolle.

Kubica kisasi Bridgestonen kumeilla, sarjan nykyisen rengastoimittajan ollessa Pirelli. Italialaismerkiltä vaaditaan eri asioita kuin edeltäjältään, joten renkaat käyttäytyvät myös Kubicalle uudella tavalla.

– Pirellin rengas toimii eri tavoin kuin mihin totuin. Renkaista pidon saaminen on nykyautoissa erittäin tärkeää.