Formula ykkösten kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen on julkaissut legendaariseksi nousseen kuvan onnettomuudestaan vuonna 1995. Kuvalla suomalaislegenda osoittaa kunniaa useita ihmishenkiä HANS-niskatuellaan pelastaneelle Robert Hubbardille.

Hubbard kuoli 75 vuoden iässä viime viikolla. Moottoriurheilumaailma on surrut miestä, sillä hänen kehittämänsä HANS pää- ja niskatuki on pelastanut kiistatta lukuisia kuljettajia kuolemalta tai vakavalta onnettomuudelta.

HANS tuli pakolliseksi turvaratkaisuksi formula ykkösiin 2003. Häkkinen ei siis saanut nauttia sen tarjoamasta suojasta Australian GP:n aika-ajoissa vuonna 1995 tapahtuneessa vakavassa loukkaantumisessaan.

Häkkisen McLarenin takarengas puhkesi radan takasuoran päässä, minkä seurauksena Häkkisen auto sinkoutui rajusti seinään. Äkkipysähdyksen seurauksena Häkkisen pää löi rajusti useasti auton ohjaamon sivuihin ja ohjauspyörään.

Mika Häkkinen joutui keskelle hämmentävää valtataistelua – inhimillinen erehdys oli tuhota suomalaisen F1-uran, mutta se osoittautui lopulta onnenpotkuksi

Häkkinen sai onnettomuudessa vakavia ja jopa hengenvaarallisia vammoja. Hän sai muun muassa vakavan kallomurtuman ja hänen hengitystiensä tukkiutuviat. Paikalla päivistäneiden lääkäreiden nopeiden toimenpiteiden ansiosta Häkkisen hengitystiet saatiin kuitenkin nopeasti toimimaan siten, etteivät suomalaisen aivot kärsineet suuria vaurioita.

Vaikka Häkkinen toipui takaisin kilpa-auton rattiin jo kauden 1996 avauskilpailuun, oli kyse silti äärimmäisen vakavasta loukkaantumisesta. Sen seurauksena Häkkinen kärsii muun muassa edelleen heikentyneestä kuulosta, sillä miehen korvaluut vaurioituivat pahoin kallomurtuman seurauksena.

Mika Häkkisen kypärät myytiin komeaan hintaan suuressa F1-huutokaupassa

[readmore from=”häkkinen mika”]

HANS-niskatuki olisi tuottanut Häkkiselle suunnattomasti lisäturvaa, sillä suurimmat vammat Häkkinen sai juuri hänen kypäränsä osuessa rajusti ja holtittomasti äkkipysähdyksessä.

Häkkinen tiedostaa tämän itsekin. Hän julkaisi Facebookissa kuvan itsestään keskellä pelastustoimenpiteitä. Kuvassa shokissa ja täysin irrallaan nykymaailmasta oleva verinen Häkkinen näytää katsovan suoraan kameraan, vaikka mies on itse kertonut ettei hän muista noista hetkistä mitään.

Sama kuva toimi myöhemmin Häkkisen motivaattorina hänen rakentaessa tietään formula ykkösten maailmanmestariksi. Kylpyhuoneen seinään liimattuna kuva antoi Häkkiselle tahdonvoimaa ylittää kaikki haasteet.

VANHAT F1-FANIT LÖYTYVÄT MOOTTORIURHEILUN OLOHUONEESTA! LIITY NYT!

https://www.facebook.com/AdelaideGP/photos/a.1394745923883637/2382716648419888/?type=3&theater