Max Verstappen pääsee kisaamaan tulevalla kaudella Red Bullin F1-autolla, jota vauhdittaa Hondan voimanlähde. Maxista tulee sukunsa toinen Hondaa ohjastanut F1-kuski, sillä isästä Jos Verstappenista oli tulla japanilaismerkin salamyhkäisen F1-tallin johtohahmo.

Tällä kertaa Honda ei haluaisi kuitenkaan olla statistin roolissa kunniaa jaettaessa. Pelkkä moottorikumppanuus ei riittäisi, se haluaisi oman tallin.

Hondan F1-projekti 20 vuotta sitten kiinnosti formulamaailmaa. Voitettuaan kaiken ensiksi Williamsin ja sitten McLarenin moottoritoimittajana Honda vetäytyi lajista kauden 1992 jälkeen. Sarjaan jäänyt tytäryhtiö Mugen-Honda keräsi kohtalaisesti menestystä keskikastin tallien vauhdittajana, ja lajin suosion kasvaessa jatkuvasti heräsi automerkin johtokunnassa halu palata takaisin lajiin.

Tällä kertaa Honda ei haluaisi kuitenkaan olla statistin roolissa kunniaa jaettaessa. Pelkkä moottorikumppanuus ei riittäisi, se haluaisi oman tallin.

F1-sarjan johtajalle Bernie Ecclestonelle uutinen oli mieluinen. Suuren autonvalmistajan liittyminen sarjaan nostaisi lajin profiilia entisestään, mikä tarkoittaisi suurempaa kassavirtaa ja sitä kautta lisää rahaa Ecclestonelle.

Hondalla F1-paluu otettiin tosissaan. Vuonna 1998 alkanut projekti kulminoitui alkuvuoteen 1999, kun Jos Verstappen rullasi yksityistesteissä ulos valkoisen hohtavan Hondan F1-projektin testiauton.

Todellisuudessa auto oli Dallara, joka oli rakentanut kilpurin suunnittelijanero Harvey Postlethwaiten luonnosten mukaan. Komean uran F1:ssä tehnyt Postlethwaite oli suunnitellut lukuisia menestyksekkäitä kilpureita muun muassa Tyrrelille ja Ferrarille.

F1-talli sortui nigerialaishuijaukseen – prinssinä esittäytynyt henkilö esitteli hämmentävän ajatuksen, suisti tallin kohtalokkaalle tielle

Vaikka testit olivat salaiset, ei F1-maailmassa mikään ole sellaista. Nopeasti julkisuuteen kiiri huhuja Verstappenin ajaman auton hurjista kierrosajoista. Honda näyttäisi onnistuneen F1-paluunsa ensiaskelissa.

Kesken testisession Verstappenin ajoa seurannut Postlethwaite sai sydänkohtauksen menehtyen Barcelonan radalle.

Taustalla kuitenkin myrskysi. Hondan yhtiöjohdossa kallis F1-projekti jakoi mielipiteitä, ja vallanvaihdon myötä kallis hanke haluttiin peruttaa. Ongelmaksi muodostui kuitenkin Ecclestone, joka uhkasi Hondaa tuntuvalla sakkomaksulla, mikäli alustava F1-osallistuminen peruttaisiin.

Lopulta kohtalo puuttui peliin traagisella tavalla. Kesken testisession Verstappenin ajoa seurannut Postlethwaite sai sydänkohtauksen menehtyen Barcelonan radalle. Hondalle tämä tragedia oli syy pistää koko F1-projekti jäihin.

[readmore from=”historia”]

Verstappen ja koko alustava kilpatiimi pistettiin pihalle, kun yhtiö ilmoitti luopuvansa suunnitelmistaan perustaa oma kilpatalli. Sen sijaan se palaisi F1-sarjaan moottoritoimittajaksi kaudeksi 2000. Yhteistyökumppaniksi valikoitui BAR-talli.

Vuonna 2006 Honda osti BAR:in nimeten sen tehdastallikseen. Kauden 2008 jälkeen japanilaisyhtiö otti jälleen äkkilähdön sarjasta, mistä seurasi kaikkien aikojen oma maali. Tallin raunioille perustettu Brawn GP voitti seuraavan kauden maailmanmestaruudet ylivoimaisesti autolla, jonka suunnittelu- ja kehitystyöhön Honda oli pumpannut hurjan määrän rahaa.

Hondan uusi tuleminen nähtiin kaudella 2015. McLarenin kanssa kontattujen kolmen vuoden jälkeen Honda löi hynttyyt yhteen Red Bullin kanssa. 2018 japanilaismerkki vauhditti Toro Rossoa, tulevalla kaudella myös emotalli Red Bullia.

Max Verstappen julkaisi Instagramissa kuvan 20 vuoden takaa. Kuvassa hän ohjaa isänsä Josin Hondaa. Melkoinen enne, voisi sanoa.

Vanhoja F1-juttuja fiilistellään usein Moottoriurheilun Olohuoneessa. Liity sinäkin mukaan!