Rallifanien odotus on ohi. Tänään ensimmäisillä pikataipaleilla käynnistyvä Monte Carlon MM-ralli avaa jännittävän ja monelta kannalta kutkuttavan rallikauden tyylikkäästi. Seurattavaa riittää, eikä vain suomalaisnäkökulmasta.

MM-rallin paluu Ylen ohjelmistoon on lajin kotimaiselle näkyvyydelle upea juttu. Paluu ilmaiskanaville tuo lajin helposti lähestyttäväksi myös muille kuin ralliin intohimoisesti suhtautuville. Se on lajin tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Ralli on kansallisurheiluamme, ja lajia seurataan intohimoisesti myös toimituksen ja yleisömme puolelta. Siispä on paikallaan analysoida hieman kautta ennen kauden ensimmäisiä erikoiskokeita.

Tässä jutussa käymme läpi kaikki WRC-sarjaan osallistuvat tehdastallit kuljettajineen. Tarkastelemme ennakkoasetelmia ja odotuksia tulevaa kautta koskien.

LIITY MOOTTORIURHEILUN OLOHUONEESEEN

Toyota Gazoo Racing

#5 Kris Meeke
#8 Ott Tänak
#10 Jari-Matti Latvala

Viime vuonna valmistajien mestaruuden voittanut talli lähtee kauteen kivikovan kolmikon voimin. Kaikkia kuskeja yhdistää yksi kuvaus: pirun nopeita, mutta lipsahduksia sattuu edelleen liikaa.

Suomalaisittain Jari-Matti Latvalan epäonni on jo väsyttävän tuttu juttu. Siksi toiveissa olisikin suomalaiskuskin osalta väkevä aloitus kauteen. Se valaisi miehelle itseluottamusta ja hiljentäisi äänekkäimmät kotisohvakriitikot.

Ott Tänak nousi viime vuonna lopullisesti lajin eliittiin. Virolainen oli kauden nopein kuljettaja, mutta virheet kostautuivat liikaa, ja kausi jäi ilman kruunausta. Mikäli Tänak on karsinut virheitä täksi kaudeksi, on hän kauden suurin mestarisuosikki.

Kris Meeke on uusi nimi Toyotalla. Peltiä on vääntynyt hurjaan tahtiin, mutta tiellä pysyessään hän on häikäisevän nopea. Britti on ottanut turhankin tarkasti mallia mentoristaan, legendaarisesta edesmenneestä Colin McRaesta.

Talipäällikkö Tommi Mäkinen saa luotsattavakseen erinomaisen joukon. Pystyykö hän auttamaan roolissaan kuskejaan pysymään tiellä, ratkaisee myös valmistajien tittelin.

Arvio: Tänak on kauden suurin mestarisuosikki. Meeke ja Latvala pystyvät olemaan vauhdin puolesta kärkitaistossa kisasta toiseen, mutta takavuosien virheherkkyydet eivät anna suurta luottoa MM-taistoa ajatellen. Auton puolesta japanilaismerkki on vahvin ennakkosuosikki.

Hyundai

#6 Dani Sordo
#11 Thierry Neuville
#19 Sebastien Loeb
#89 Andreas Mikkelsen

Korealaistalli jäi viime vuonna katkerasti ilman molempia MM-titteleitä. Tänä vuonna tuota kohtaloa ei haluta kokea. Paineet ovat kovat, mutta siitä huolimatta talli on erittäin vahva mestariehdokas.

Hyundai i20 WRC on erittäin vahva ralliauto, jolla varsinkin Thierry Neuville on ollut kahdella edelliskaudella erittäin vahva. Typerät ajovirheet ovat lipsauttaneet mestaruudet sivu suun molemmilla kausilla, mutta tänä vuonna jälleen vuoden kokeneempi belgialainen ei halua saman toistuvan.

Sebastien Loebin liittyminen talliin on herkullinen uutinen koko lajille. Citroenin ensimmäistä kertaa WRC-urallaan hylännyt lajin elävä legenda on varmasti kova tekijä kaikissa kilpailuissa, joihin hän osallistuu. Se lupaa hyvää tallille, joka kaipaa kilpailusta toiseen hyviä pisteitä taistelussa valmistajien maailmanmestaruudesta.

Dani Sordo on jokerikortti asfalttikisoissa, mutta Andreas Mikkelsenin on syytä nostaa tasoaan. Viime kausi oli pettymys, ja miehen näytönpaikka uhkaa valua sivu suun, jos tulosta ei ala tulla.

Arvio: Kokonaispaketti on kunnossa, joten talli kilvoittelee tosissaan molemmista mestaruuksista. Loeb on erinomainen lisäys kuljettajarosteriin, joten nyt kaikki on enää kiinni tuloksista. Selitykset eivät enää kelpaa automerkin johtoryhmälle.

Citroen

#1 Sebastien Ogier
#4 Esapekka Lappi

Mestari-Ogier on palannut kotiin, mutta vanhasta tallista ei ole jäljellä käytännössä enää mitään muuta kuin logo auton keulassa. Citroen ei ole sama talli kuin vajaat kymmenen vuotta sitten.

Ranskalaismerkin auto ei ole ollut rallin uudella aikakaudella edeltäjiensä tasoinen, mutta tämän ei tule antaa hämätä. Ogier jos kuka on kuljettaja, joka voi taikoa ihmetemppuja myös heikommalla kalustolla.

Jokaisen kuljettajien maailmanmestaruuden vuodesta 2013 vienyt Ogier aloitti hallituskautensa Volkswagenin voimin, mutta kaksi viimeistä titteliä tulivat M-Sportin Fordilla. Nämä kaksi titteliä tekivät paljon hyvää miehen maineelle. Ogier pystyi osoittamaan olevansa maailman paras ralliautoilija. Nopeuden lisäksi häneltä löytyi luotettavuutta ja taktista pelisilmää, kuten suurelta mestarilta pitääkin.

Tallikaveriksi liittynyt Esapekka Lappi on sekä kiitollisessa että pahassa asemassa. Hän voi imeä oppia lajin parhaalta, joka saattaa jopa vanhoilla päivillää auttaa seuraavaa sukupolvea edustavaa Lappia. Tai sitten Ogier tekee Lapin elämästä tallin sisällä tuskaista kaikin mahdollisin tavoin.

Lappi tarvitsee vahvoja tuloksia, mieluiten jo alkukaudesta, jotta Citroen ei muutu täysin Ogierin talliksi. Toyota-vuodet koulivat lahjakasta suomalaista, nyt on aika niittää tulosta.

Arvio: Vaikka ennakkoarviossa Citroenilla on vasta kolmanneksi paras auto, ei Ogierin roolia tule vähätellä. Hän tuo paitsi mestaritason osaamista, myös suurta kiinnostusta sponsoririntamalla. Kehitysloikka kauden aikana voi olla hurja, ja sen myötä myös Lappi on vahvoilla.

M-Sport Ford

#3 Teemu Suninen
#7 Pontus Tidemand
#33 Elfyn Evans

On surullista, mihin tilaan viime kausien mestaritalli on ajautunut. Nykyisten WRC-autojen kustannukset ovat ajaneet ilman vahvaa tehdastallin tukea operoivan maineikkaan M-Sportin ahtaalle.

Hetken aikaa näytti epävarmalta, pystyykö talli osallistumaan ylipäätään kauteen 2019. Nyt pahin uhkakuva on väistynyt, mutta huolestuttavat merkit leijuvat ilmassa.

Rahan puute ei voi olla vaikuttamatta. Kehitystyö on ollut jäissä tai korkeintaan vähäistä, ja testikilometrien puute iskee myös verrattain kokemattomiin kuskeihin muita talleja enemmän.

On jotenkin irvokasta, että Teemu Suninen joutuu kantamaan tallin ykköstykin roolia tulevalla kaudella. Älkää käsittäkö väärin, Suninen on erittäin hyvä ja lahjakas kuljettaja, mutta hän olisi tarvinnut vielä ainakin yhden kauden kasvunvaraa jonkun kokeneemman kuljettajan hoivissa. Ogierin lähtö tallista on siksikin kova isku, puhumattakaan menetetyistä sponsorieuroista.

Mestaruuksista on tänä vuonna turha haaveilla, mutta toivottavasti talli iskisi jättipottiin tukijarintamalla. Hyviä uutisia olisi myös tilauksessa kisakohtaisesti. Muutama vahva esitys Suniselta ja kumppaneilta, ja tilanne voi olla nopeasti tämänhetkistä valoisampi.

Arvio: Realistisuuden nimissä tallilta ei voi odottaa tältä kaudelta suuria. Se on suuri harmi Sunisen kannalta, jonka on pakko pystyä lyömään tallikaverinsa pysyäkseen näkyvillä muiden tallien suuntaan.

LUE LISÄÄ ARTIKKELEITAMME TÄÄLTÄ

HISTORIIKKEJA VOIT LUKEA PUOLESTAAN TÄÄLTÄ