Mieti Ayrton Sennaa. Jos olet F1-fani, osaat heti kuvitella mielessäsi hänen kypäränsä.

Mutta mietipä Sebastian Vetteliä. Tai Lewis Hamiltonia. Tai jopa, kauhistus, Kimi Räikköstä. Kun mietit heitä, millaisen kypärän heille päähän sovitat?

F1-sarjan sääntö- ja pykäläviidakko suitsii luovia mieliä välillä liikaakin, mutta yhden asian suhteen mielikuvitusta on ollut hyvä rajoittaa. Kuljettajien kypärien soisi säilyvän samanlaisina läpi uran, meidän fanien kannalta.

Kansainvälinen autoliitto FIA linjasi kaudeksi 2015 kuljettajia säilyttämään saman kypärävärityksen läpi kauden. Aiemmin rajoituksia ei ollut, mutta niille ei ollut tarvettakaan. Yksittäisiä muutoksia toki nähtiin, mutta ennen Vetteliä homma pysyi aisoissa.

Sennan kypäräväritys on ikoninen, koska se oli paitsi erottuva, myös brasilialaisen tavaramerkki läpi miehen uran.

Saksalainen brändäsi itsensä ”muuttuvaksi mieheksi” esittelemällä viimeisillä Red Bull -kausillaan käytännössä joka kisassa uudenlaisen kypärävärityksen. Ideassa ei itsessään ollut mitään väärää, tuottihan se meille esimerkiksi Singaporen GP:n kaltaisia kaunokaisia.

Mutta kaikesta hyvästä huolimatta toteutus ajoi sarjan ampumaan itseään jalkaan. Raja ylitettiin, liika oli liikaa.

Alun esimerkki alleviivaa tätä. Sennan kypäräväritys on ikoninen, koska se oli paitsi erottuva, myös brasilialaisen tavaramerkki läpi miehen uran.

Formuloita aktiivisesti takavuosina seuranneet pystyvät varmasti yhdistämään kuljettajan kuin kuljettajan hänen kypäräänsä. Oli kyseessä sitten sarjan kärkikuljettaja tai takajoukon letkanpitäjä. Tänä päivänä moni kuljettaja sekoittuu harmaaseen massaan.

Rumiin tai mitäänsanomattomiin kypäriin F1-sarja ei voi vaikuttaa, mutta pakottamalla pitämään väritykset samoina laji auttaa faneja ja sitä kautta itseään

Rumiin tai mitäänsanomattomiin kypäriin F1-sarja ei voi vaikuttaa, mutta pakottamalla pitämään väritykset samoina laji auttaa faneja ja sitä kautta itseään.

Laji tarvitsee kaikki keinot käyttöönsä saadakseen fanit kytköksiin itseensä. Jos se onnistuu kypärien avulla, tulee se valjastaa sarjan eduksi.

PS. Nykysäännöt sallivat yhden spesiaalivärityksen kaudessa, minkä lisäksi peruskonseptia voi hioa kisakohtaisesti. Yllätyittekö, että Vettel käyttää tätä huojennusta hyödykseen lähes joka kisassa?