F1-sarja on koonnut viisi ikimuistoista onboard-hetkeä Hockenheimin radan historiasta. Listalle on päässyt myös suomalaisittain katkera muisto.

F1-kausi 2003 muistetaan äärimmäisen tasaisena ja jännittävänä. Kauden päätteeksi Michael Schumacher nappasi kuudennen MM-tittelinsä vain kahden pisteen erolla nuoreen Kimi Räikköseen.

Voimasuhteet heittelivät kauden mittaan, ja Ferrari, McLaren ja Williams olivat kukin vuorollaan kukkona tunkiolla. Lopulta Ferrari saksalaistähtineen pystyi kääntämään taiston edukseen hieman kyseenalaisestikin, kun FIA pakotti kilpailevien Michelinin renkaisiin luottaneet tallit muutoksiin rengasrintamalla.

Kauden päätteeksi Räikkönen jäi siis MM-hopealle kirvelevästi vain kahden pisteen erolla. Paljon tänä päivänä manataan (syystäkin) McLarenin käyttämien Mercedeksen voimanlähteiden heikkoa luotettavuutta.

Mutta mitä jos Räikkönen olisi selvinnyt Saksan GP:n avausmutkasta?

Räikkönen joutui täysin vailla omaa syytään osalliseksi kolariin, jonka pääsyylliseksi voidaan laskea Williamsin Ralf Schumacher. Saksalaisen liikehdintä aiheutti hänen, Räikkösen ja Ferrarin Rubens Barrichellon keskinäisen kolarin, joka lanasi kaikki kilpailijat ulos.

Mitä jos Räikkönen olisi ajanut tuossa kisassa edes kuuden parhaan joukkoon saavuttaen vähintään kolme MM-pistettä? Ehjällä normaalilla ajosuorituksella se olisi ollut enemmän kuin mahdollista.

Jossittelu on yksi urheilumaailman parhaista ja kamalimmista asioista, ja siksi jotakuinkin turhaa. Mutta silti, mitä jos…

PS: Toki jossittelu toimii myös toisin päin. Michael Schumacher kärsi kisan lopussa rengasrikon, mikä pudotti miehen toiselta sijalta seitsemänneksi. On myös syytä muistaa saksalaisen kärsineen kauden aikana pistemenetyksistä.

Ehkäpä vanha sanonta siitä, että kauden päätteeksi mestaruuden voittaa aina paras kokonaisen kauden ajanut kuljettaja, onkin täysin järkeenkäypä.

Kauden 2003 starttikolarin ja neljä muuta onboard-hetkeä voit katsoa ylhäältä tai tästä.