Ferrarin Sebastian Vettelin uusimmat kommentit tallikaveristaan Kimi Räikkösestä eivät taatusti ole sattumaa. Nelinkertainen maailmanmestari halusi ottaa ohjakset käsiinsä päätettäessä italialaistallin ensi kauden kuljettajakokoonpanosta.

Räikkönen ja Vettel ovat muodostaneet sarjan legendaarisimman tiimin kuskikokoonpanon vuodesta 2015. Paperilla Vettel on ollut parempi, mutta kuten suomalaiset F1-fanit varmasti tietävät, ei voittosarake 10-0 Vettelin eduksi näytä lähellekään oikeaa kuvaa. Sen myös Vettel myönsi tänään puolustelessaan Räikkösen otteita tilastoniiloilta (uutinen).

Tuloksilla suomalaisen syrjäyttämistä Ferrarin kuskikokoonpanosta ei voi perustella. Vettel ymmärtää tämän, mutta hän aavistaa varmasti myös muutoksen aiheuttamat uhkakuvat.

Räikkösen asemalla spekulointi on niin olennainen osa jokavuotista siirtosirkusta, että siihen ei osaa enää edes oikein suhtautua muuna kuin normaalina asiana. Antaa spekuloijien spekuloida, kyllä se Kimi ensikin kaudella lähtöruudukosta löytyy.

38-vuotiaana Räikkösen aika F1-kilpakuljettajana on käymässä kuitenkin vääjäämättä loppuun. Sen ei kuitenkaan tarvitse tapahtua tämän kauden jälkeen. Ja juuri nyt Vettelin voimakas esiinmarssi suomalaisen puolesta kieliikin, ettei niin tule tapahtumaan.

Räikkönen on aloittanut kauden vahvemmin kuin vuosiin. Tuloksilla suomalaisen syrjäyttämistä Ferrarin kuskikokoonpanosta ei voi perustella. Vettel ymmärtää tämän, mutta hän aavistaa varmasti myös muutoksen aiheuttamat uhkakuvat.

Vettelin ja Räikkösen ”bromance” on virkistävän iloinen asia formulavarikolla. Lewis Hamilton ja Nico Rosberg eivät pystyneet tulemaan toimeen keskenään, Fernando Alonsolla tuntuu olevan ongelmia kaikkien kanssa, älkääkä edes muistuttako takavuosien taistoista, joita Ayrton Senna ja Alain Prost kävivät.

Samalla yhdessä sulkapalloilevat Ferrarin kuskit tsemppaavat toisiaan ja puhaltavat avoimesti yhteen hiileen maksimoidessaan tallinsa etua. Ja tätä hyvää tekemisen meininkiä Vettel haluaa vaalia jatkossakin.

Näin romanttisesti ajateltuna. Mutta toki Vettel miettii myös omaa etuaan.

Räikkösestä hän saa erinomaisen kirittäjän ja apurin, joka ei julista sisällissotaa, mikäli asiat eivät mene hänen haluamallaan tavalla.

Vettelin suosiminen Ferrarin osalta on asia, josta jokaiselta löytyy mielipide. Ottamatta kantaa kuinka asiasta on päätetty sopimuspapereissa on selvää, ettei Vettel kaipaa nykyiseen tilanteeseen muutosta.

Räikkösestä hän saa erinomaisen kirittäjän ja apurin, joka ei julista sisällissotaa, mikäli asiat eivät mene hänen haluamallaan tavalla.

Voiko samaa odottaa Charles Leclercistä, joka voi nuorena superlupauksena unohtaa paikkansa nelinkertaisen maailmanmestarin rinnalla? Vettel ei varmasti myöskään hihkuisi ilosta, mikäli toiseen Tanssivaan oriin hyppäisi Daniel Ricciardo, ainoa tallikaveri, jolta Vettel on ottanut kunnolla kuokkaan F1-urallaan.

Räikkönen on itse ajamassa jatkoa Ferrari-uralleen alkukauden otteillaan. Kun jatkolle on myös Vettelin siunaus, näyttäisi tämänkin vuoden ”silly season” Räikkösen osalta lupaavalta.