FIA selvensi linjaustaan Ferrarin kohutuista kielletyistä lisävarusteista – ”Odotamme täyttä kuuliaisuutta”

© Kuva: Getty Images

Espanjan GP:n kisaviikonlopun yhteydessä nousi kohu Ferrarin uusista takapeilistä, jotka oli asennettu Halo-turvakaareen. FIA kiinnostui viritelmistä, ja päätti kieltää ne. Nyt autourheilun kattojärjestö selvensi sääntöjään vastaavista lisävarusteista julkisesti.

F1-talleille kerrottiin aiemmin FIA:n toimesta, että Haloon saa halutessaan asentaa lisäpeilejä näkyvyyden parantamiseksi. Ferrari päätti hyödyntää sääntöä ja kehitteli mielenkiintoiset uudet takapeilit, jotka kiinnitettiin turvakaareen.

FIA ei kuitenkaan pitänyt Ferrarin ratkaisusta, ja päätti kieltää ne kesken kisaviikonlopun. Ferrari sai pitää peilinsä koko viikonlopun ajan, mutta tulevaan Monacon kisaan mennessä lisävarusteista on luovuttava.

Vaikka italialaistalli ei nähnyt keksinnössään mitään väärää, muut tallit eivät olleet samaa mieltä. Kärkikilpailijat epäilivät Ferrarin asentaan peilit Haloon pääasiassa saadakseen niistä ylimääräistä aerodynaamista hyötyä.

Paisuneen kohun vuoksi FIA päätti tarkentaa linjaustaan Haloon asennettavista peileistä. Kattojärjestö myönsi, että aiemmat säännöt olivat olleet hieman liian tulkinnanvaraisia.

Jatkossa Halon lisävarusteiden alustoilta vaaditaan kahta tarkkaa kriteeriä. Kaikkien turvakaareen kiinnitettävien alustojen osien on oltava rakenteeltaan sellaisia, että niillä kaikilla on jokin selvä merkitys lisälaitteen toiminnan kannalta.

Lisäkiinnikkeiden aerodynaamisten hyötyjen on oltava minimaalisia. Kaikki alustat on kiinnitettävä peilikotelojen alaosaan tai sisemmälle puolelle.

Jos alustoja on enemmän kuin yksi, FIA varaa oikeuden tutkia ne erikseen.

Tallien on osoitettava, mikä merkitys kiinnikkeiden kaikilla osilla on. Kyseisillä linjauksilla vältetään Ferrarin peilien kohun kaltaisia tilanteita, jossa lisävarusteista uskottiin olleen ylimääräistä aerodynaamista etua.

FIA aikoo vaatia kaikilta talleilta tulevissa kisoissa tarkkaa sääntöjen noudattamista.

– Kriteerit ratkaisujen laillisuudelle ovat sen verran subjektiivisia, että FIA on avoin keskustelemaan kaikista designeista ennen kuin ne esitellään kisaviikonloppuina. Näin vältämme resurssien, rahan ja ajan hukkaamista. Odotamme täyttä kuuliaisuutta uusien linjausten suhteen tulevissa kisoissa, kattojärjestö korosti tiedotteessaan.

Tuukka Hyttinen

Twitter: @HyttinenT


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.