Moottoriurheilulegenda Mario Andretti kritisoi voimakkaasti formula ykkösten nykyisiä autoja. Hänen mielestään formuloiden tulisi ottaa enemmän mallia rapakontakaisesta formulasarjasta, IndyCarista.

IndyCar muutti täksi kaudeksi radikaalisti kilpureitaan. Autojen aerodynaamisia ominaisuuksia muutettiin, jotta toisten autojen perässä ajaminen olisi entistäkin helpompaa. Tulokset näkyivät heti kauden avausosakilpailussa, jossa nähtiin hurjat 366 ohitusta, huolimatta kisan järjestämisestä katuradalla.

Kauden 1978 maailmanmestari Andretti ihailee IndyCarin valintaa, ja hän toivoisi F1-sarjan tekevän samankaltaisia ratkaisuja.

– IndyCar vähensi autojensa downforcea siipien kautta, mutta he pitivät sen edelleen korkealla tasolla maaefektin avulla. Se ei tuota likaista ilmaa ja turbulenssia, joten takana ajavan on helpompi pysyä toisen auton perässä. Formula ykköset menettivät tämän mahdollisuuden siirtyessään nykyisiin sääntöihin viime vuonna. Lisäksi F1-sarjan käyttöön ottamat uudet, leveämmät renkaat tuottavat lisää turbulenssia, Andretti totesi Autosportille.

Andrettin mukaan formula ykkösten ongelma on juurikin aerodynaamisten ominaisuuksien liian suuri merkitys.

– Kun autoissa on suuret siivekkeet, ovat myös jarrutusmatkat entistä lyhyemmät. Se yksistään eliminoi ohitusyritykset lähes täysin. Toki käytössä on DRS, mutta ongelma on siinä, ettei sitä saa käyttöön tärkeimmällä hetkellä, mutkasta ulos kiihdytettäessä.