28-vuotias Elfyn Evans oli kuudes niin Monte Carlossa kuin Ruotsissakin, nyt hän johtaa Argentiinan rallia M-Sportin Fordilla. Mitä tämä todistaa? No ainakin sen, että Toyotalla Portugalissa kolmen viikon päästä irti pääsevä Esapekka Lappi ei varmasti aja yhtään huonommin.

Vuosi sitten Evans nimittäin jäi WRC2:n MM-sarjassa Lapin jalkoihin, suomalainen vei mestaruuden 10 pisteen erolla – ja myös Teemu Suninen oli sarjassa tasapistein parempi kuin Evans. Lappi voitti kauden aikana neljä kilpailua, Evans ja Suninen kolme.

[nosto tasoitus=”oikea”]Tilastot osoittavat, että sekä Esapekka Lapin kuin myös Teemu Sunisen vauhti riittää myös WRC:ssä. [/nosto]

Tosin vertailu ei ole täysin vedenpitävä, sillä WRC2:ssa saa ajaa seitsemän haluamaansa osakilpailua, Lappi ja Evansa ajoivat samat rallit vain Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa. Suomessa Lappi voitti, Evans oli kolmas, Ruotsissa kävi tismalleen toisin päin. Puolassa Evans oli Sunisen jälkeen kakkonen, Lappi kolmas.

Joka tapauksessa tilastot osoittavat, että sekä Lapin kuin myös Sunisen vauhti riittää myös WRC:ssä. Lappi pääsee vertaamaan vauhtiaan jo kolmen viikon päästä, M-Sportin kanssa sopimuksen tehnyt Suninen ajaa Puolan ja Suomen rallit tismalleen samanlaisella Ford Fiestalla kuin Evans. Vertailusta tulee erittäin mielenkiintoista.

Molemmilla suomalaisnuorukaisilla on hyvä tilanne tulevaisuuden suhteen. Lappi on Tommi Mäkisen hellässä huomassa Toyotalla, Sunisen teitä kohti kärkeä silottelee managerilegenda Timo Jouhki. On ihme, jos molemmat eivät aja täyttä WRC-sarjaa viimeistään kaudella 2019, toivottavasti jo 2018.

[nosto tasoitus=”oikea”]On ihme, jos molemmat eivät aja täyttä WRC-sarjaa viimeistään kaudella 2019, toivottavasti jo 2018.[/nosto]

Sunisen on näytettävä Malcolm Wilsonille osaamisensa kahdessa kilpailussa. Lappi ajanee enemmän MM-ralleja. Kun kokeneen Juho Hännisen vauhti ei näytä millään löytyvän ja ajovirheitäkin tulee, on Lappi vähänkin onnistuessaan Jari-Matti Latvalan jälkeen ensi kaudella Toyotan kakkosmies. Hänninen siirtynee testikuljettajan hommiin, jos ei loppukaudesta ihmeitä tapahdu.

Siitä onkin aikaa, kun nuoria suomalaisia on viimeksi noussut MM-sarjaan. Nyt kun koko paletti tiimien osalta on mennyt uusiksi, heillä tulee olemaan myös mahdollisuudet menestyä. Suomalainen rallitulevaisuus näyttää pitkästä aikaa erinomaisen hyvältä.

Lauri Hollo